Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Süre tartışması

AK Parti'nin girişimiyle, halk oylaması süresi, 120 günden 60 güne indirildi. Bunun gerekçesi, 4 aylık sürede tartışmanın tavsaması ve vatandaşın konuya ilgisini kaybetmesiydi. CHP, anayasanın 67, 79 ve 175'inci maddelerini ileri sürerek, bu değişikliğin ancak bir yıl sonra uygulanabileceğini iddia ediyor.
67'nci maddeye
göre, seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz.
79'uncu maddeye göre ise, anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halk oyuna sunulması işlemlerinin genel yönetim ve denetimi, milletvekili seçimlerinde uygulanan hükümlere tâbidir.
175'inci madde de şöyle: Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki tekliflerin görüşülmesi ve kabulü, bu maddedeki kayıtlar dışında kanunların görüşülmesi ve kabulü hakkındaki hükümlere tâbidir.
CHP, "Madem seçim kanunlarındaki değişiklik ancak bir yıl sonra uygulanıyor ve madem, halk oylamasındaki kurallar da, seçim mevzuatına uymak durumunda, sürenin kısaltılması ancak bir yıl sonra uygulanacak" demekte.
Konuyu, Burhan Kuzu'yla konuştum. Anayasanın 67'nci maddesine son fıkranın 2001 yılında ilâve edildiğini hatırlattı ve zabıtlarından yola çıkarak, amacı şu şekilde açıkladı: "Özal, her seçim öncesinde mevzuatla oynamak suretiyle, partisine avantajlı bir ortam sağlardı. Bunun önüne geçmek için, 2001 yılında, anayasa değişikliği getirildi ve seçim sonuçlarını etkilemeye müsait değişikliklerin önü kesilmek istendi. Anayasanın 79'uncu maddesinde kastedilen hususa gelince: Referandum oylaması, seçim mevzuatına göre yapılıyor. Burada, oylama şekli ve denetim kastediliyor. Sözgelimi, gizli oy, açık tasnif, genel ve eşit oy, yargı denetimi vs... Neden tartışma süresinin 60 güne indirilmesi bir sakınca teşkil etsin? Bir yıllık müddet, -Seçim kanunlarındaki değişiklik, sandıktan çıkan iradeyi etkileyeceği için- konuldu."

***

120 günlük süre, 60'a indi. Eğer Yüksek Seçim Kurulu, "Referanduma ancak bir yıl sonra gidebilirsiniz" derse, anlaşılıyor ki, referandumla birlikte genel seçim sandığı da gelecek. Mayıs 2011'de, bir yandan seçmen anayasa değişikliğine evet ya da hayır diyecek; bir yandan da tercih ettiği partiyi belirleyecek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA