Tekfen'in ortaklarından Feyyaz Berker, TÜSİAD'ın ilk kuruluş yıllarını anlatan iki kitabı, medya mensuplarına dağıttı. Feriye Lokantası'nda düzenlenen akşam yemeğinde, eski günler hatırlandı, anılar tazelendi.
Meselâ Emre Gönensay, Turgut Özal hakkında çok önemli bir bilgi verdi. Özal, Planlama Müsteşarlığı sırasında, liberal ekonomiye pek taraftar değilmiş. Nejat Eczacıbaşı'nın başında bulunduğu Ekonomik ve Sosyal Etütler Konferans Heyeti'nin toplantılarına sık sık katılırmış. Emre Gönensay ve daha sonra IMF'nin başına geçen Anne Krueger bir akşam, liberal ekonomiyi Özal'a uzun uzun anlatmışlar. Yanlarında Prof. Mustafa Aysan ve İbrahim Öngüt de varmış. Yıl 1969. Turgut Özal, 12 Mart 1971'de gerçekleşen askeri müdahaleden sonra, biliyoruz Dünya Bankası'na gitti. Emre Gönensay, "Dünya Bankası'nda bu fikirlerini iyice perçinledi" diyor. Ve Türkiye'nin, ekonomisini serbestleştirmesi yolunda önemli bir adım teşkil eden 24 Ocak kararlarının altında, Demirel'in yanı sıra Turgut Özal'ın da imzası var.
***
Sohbet, 24 Ocak etrafında sürüp gitti. Besim Üstünel, ilgi çekici bir anısını nakletti. CHP grubunda, 24 Ocak kararlarını öven bir konuşma yapmış, "Bunlar alınması gereken kararlardı"
demiş. Bilahare, Ecevit kürsüye çıkmış ve "Sayın Besim Demirel'e teşekkür ederiz" diye konuşmuş. " Besim Demirel ", bir dil sürçmesi miydi acaba? Ecevit, "Dil sürçmesi" olarak izah etmiş ama, "Söyledikleriniz Demirel'i hatırlatıyordu" diyerek, Besim Üstünel'e sitem etmekten de geri kalmamış.
Emre Gönensay'ın da, Ecevit'le ilgili bir hatırası vardı. DYP, Refah Partisi'yle koalisyon yapınca, Emre Gönensay partisinden istifa etmişti. Ecevit onu, DSP'ye davet etti ve Gönensay'a, "TÜSİAD ilânlarından beri sizin fikirlerinizi biliyorum" dedi. Önündeki kitapları işaret ederek, şöyle sürdürdü sözlerini: "Bu kitapları okuyunca anlayacaksınız ki, ekonomik görüşlerimiz arasında o kadar fark kalmadı."