Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Dua ile gelen bereket

Peygamber Efendimiz, kuraklık ve kıtlık yıllarında yaptığı hicret yolculuğu sırasında bir çadıra konuk oldu. Burada cılız, süt vermeyen bir koyun gördü ve onun için dua etti. Duadan sonra koyun, sütle dolup taştı

Ümmü Ma'bed, akıllı ve güçlü bir köylü kadınıydı. Kuraklık ve kıtlık yıllarında Kubeyd mevkiindeki çadırının önünde oturur, geçen yolcuların su ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılardı. Peygamber Aleyhisselam ile Ebû Bekir, Amir b. Füheyre ve Abdullah b. Uraykıt, hicret sırasında onun çadırına uğrayıp hurma ya da et satın almak istediler. Fakat Ümmü Ma'bed'de bunlardan hiçbiri yoktu. Kıtlığa uğrayan herkes satın alıp tüketmişti. Ümmü Ma'bed Peygamberimize, "Vallahi, bir şey olsaydı ikram ederdim!" dedi. Peygamber Aleyhisselam, Yanında süt bulunur mu?" diye sordu. Ümmü Ma'bed: "Yoktur! Vallahi davarlar kısırdır!" dedi.

"HAYVANI BEREKETLİ KIL"
Peygamber Aleyhisselam çadırın bir tarafında duran çelimsiz koyunu gördü: "Nedir şu koyun?" Ümmü Ma'bed, "Sürüden kalmış, güçsüz hayvandır. İşe yaramaz" dedi. Peygamber Aleyhisselam, "Onda süt var mı?" diye sordu. Ümmü Ma'bed, "O bundan tamamıyla mahrumdur!" dedi. Peygamber Aleyhisselam, "Onu sağmama izin verir misiniz?" diye sordu. Ümmü Ma'bed, "Anam babam sana feda olsun. Süt bulabileceğini sanıyorsan sağ!" dedi. Peygamber Aleyhisselam, koyunu getirtti, arkasına çömeldi. Bacaklarını ayırdı, besmele çekti, memesini eliyle sıvazladı ve "Allah'ım! Onun (Ümmü Ma'bed'in) hayvanını bereketli kıl!" diyerek dua etti. Bu duayla hayvanın memeleri sütle dolup taştı.

SÜT DOLDU TAŞTI

Peygamber Aleyhisselam, 5-10 kişinin doyacağı büyüklükte kabın içine sütü sağdı. İlk önce Ümmü Ma'bed, kanasıya içti. Peygamber Aleyhisselam'ın yol arkadaşları da içtiler. Sonra da Peygamber Aleyhisselam afiyetle içti. Biraz sonra, Ümmü Ma'bed'in kocası Ebû Ma'bed geldi bir kap dolusu sütü görünce şaşırdı, "Bu süt bize nerden geldi?" dedi. Ümmü Ma'bed, "Vallahi bize mübarek bir zat uğradı. Şöyle şöyle yaptı" diye anlattı. Ümmü Ma'bed'in dediğine göre, Peygamber Aleyhisselam tarafından kesilmemesi emrolunan bu koyun, bir mucize eseri olarak, hicretin 18. yılındaki şiddetli kuraklığa kadar yaşamış ve o zor günlerde, bu koyundan sabah akşam süt sağıp ihtiyaçlarını gidermişlerdi.

"RESUL AŞKINA ÇÖLLERİ AŞIP GELDİM"
İstiklÂl şairi Mehmet Âkif, hayatının son günlerinde İslam coğrafyasını dolaşmaya çalışır. Resulü Ekrem'e duyduğu sevgiden dolayı Mısır'dan Suriye'ye, oradan da Medine'ye gider. Peygamberimizin kabrinin huzurunda müthiş bir hadiseye şahit olur: "Ravda-i Tahire'nin yanı başında duruyordum ki birdenbire bir ses yükseldi. 'Ya Nebi! Şu halime bak' diyordu ses. Sağıma dönünce parmaklıklara abanmış bir Sudanlı gördüm. Efendimize (sav) şunları söylüyordu: 'Nasıl ki çöle güneş vurunca bağrı yanar, ben de senin hicranınla yandıkça yandım! Yıllarca başımı ayaklarının dibine koymayı düşündüğüm halde, memleketim ziyaretimi geciktirdi. Nihayet Sudan'dan ayrıldım. Senin çölünde gezerken kokunu duydum. 53 yaşına kadar hicranının azabını sinemde taşıdım, yanına geldiğim şu başımı çarptığım demir kafes de nedir Ya Rasulullah! Vuslat olmayacak mı?"Akif şöyle bitiriyor: "Kısa bir sessizlikten sonra adam şöyle diyordu: Huzuruna geldim, bu hasta gönlümü bir daha ayakucundan ayırma Ya Rasulullah! Tahammülüm yoktur artık ayrılığına.' Bir sessizlik oldu ve 'ah' feryadı duydum. Döndüğümde parmaklıkların dibine yıkılmıştı. Sudanlı gözlerini kapatıyordu. Birkaç dakika sonra ölü yıkayıcısı ve taşıyıcı geldi. Cennetül Baki'ye kaldırdılar mübarek cenazesini. Fakat ruhu muhtemelen Ravda-i Tahire'nin parmaklıklarına takılıp kalmıştı. Resulullah'a (sav) âşık olan bu genç; 'Artık hasta gönlümü hak-i payinden ayırma Ya Rasulullah!' diyordu."

HZ. ÂİŞE'NİN DUâSI
Ey Allah 'ım! Ben senden hayrın tamamını, şu anda olanını, geleceğini, bildiğimi ve bilmediğimi talep ederim. Şerrin bütününden, şu anda olanından ve geleceğinden, bildiğimden ve bilmediğimden sana sığınırım. Senden cennet ve cennete yaklaştırıcı söz ve hareketleri isterim. Ateşten, ateşe yaklaştırıcı söz ve hareketlerden sana sığınırım. Senin kulun ve resûlün Muhammed'in (sav) senden istediği hayrı senden istiyorum. Kulun ve resûlün Muhammed (sav) her neden sana sığınmışsa, ben de aynı şeyin şerrinden sana sığınırım. Senden isteğim, bana herhangi bir işi takdir buyurduğun zaman onun neticesini doğrulukla sona erdirmendir. Ey rahmet edenlerin en fazla rahmet edeni! Bütün bunları rahmetinden talep ederim!

SORU-CEVAP

1- Türbe ziyaretlerinin usulü nedir?
Türbe ziyareti mezar ziyaretidir. Mezarları ziyaret sünnettir. Peygamberimiz bunu teşvik etmiştir. Ancak orada mum yakmak, çaput bağlamak, etrafında tavaf etmek, ondan bir şey istemek gibi hususlar bid'attır. Şirke yol açacak tavırlardır. Orada durup Allah'tan tevbe ve istiğfar dilenir ve türbe sahibine dua edilir. Doğru olanı budur.

2- Eşim, anne ve babamı ziyaret etmemi yasaklıyor. Buna hakkı var mı?
Eşinizin, anne ve babanızı ziyaret etmenizi engelleme hakkı yoktur. Zira akrabalarla bağı kesmek yasaklanmıştır. Kur'an anne ve babaya iyiliği emreder. Bu emre engel olmak büyük günahlardandır.

3- Ezandan sonra dua okunuyor. Bu duanın anlamı nedir?
Ezan duasının anlamı şudur: "Ey eksiksiz davetin (ezanın) ve kılınmak üzere olan namazın Rabbi olan Allahım!.. Muhammed aleyhisselama cennette yüksek dereceyi ihsan eyle. Onu vaat ettiğin makam-ı mahmuda ulaştır. Sen vaadinden -sözündencaymazsın."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA