S.1.) Son zamanlarda sucuk, sosis gibi ürünlere yabancı etlerin konulduğuna dair medyada haberler çıkıyor. Bu yolla kazanılan paranın durumu nedir?
- Gıda konusunda son derece hassas olmak lazımdır. Adını verdiğiniz ürünlerde, sağlığa zararlı ve içerikleri yazılmayan malzeme kullanan tüccarın kazandığı para haramdır, kara paradır. Hırsızlık malından farksızdır. Hz. Peygamber (s.a.v.) 'bizi aldatan bizden değildir' buyurmuştur. Bu tür paranın ve kazancın sahibine hiçbir faydası olmayacaktır.
S.2.) Kocam 5 yıldır yurtdışında. Ve gelmiyor. Nikâhım düşer mi?
- Hayır. Bu tür uzaklıklar nikâhı düşürmez. Ancak sebepsiz yere sizi terk etmiş ve size bakmıyorsa dinen zulüm işlemiş olur. Bu durumda sizin boşanma davası açma hakkınız vardır.
S.3.) Banka veya şahsa ödenen faiz arasında fark var mı?
- Bankaya veya şahsa ödenen -veya alınan- faiz arasında hiçbir fark yoktur. Faizin her türlüsü yasaklanmıştır.
S.4.) Evde namaz kılan bir kadınım. Namaz kılarken çorap giymeli miyim?
- Alimlerin çoğuna göre -tek başınıza evde namaz kılsanız bile- ayaklarınıza çorap giymeniz gerekir. Veya uzun etek giyerek ayaklarınızı örtebilirsiniz. Hanefi alimleri ise namazda ayak bileklerine kadar, ayakların açılabileceğini söyler.
S.5.) Haram parayla yapılan hac kabul olur mu?
- Kişi haram para ile hacca giderse gittiği hac yapılmış olur. Yani haccı yerine getirmiş olur. Ancak helal para ile yapılan hac sahih, doğru ve makbul hac olur. Kişi sevap almış olur. Haram para ile yapılan hac yerine getirilmiş olsa bile sevaptan yoksun bir hac olmuş olur. Elbette bir mümin, bu son derece önemli olan ibadeti helal para ile yapmalıdır.
S.6.) Cinleri kullanmak suretiyle sihire karşı koyabilir miyim?
- Cinleri kullanmak suretiyle sihiri etkisiz hale getirme yoluna başvurmayın. Cin suresinin 6. ayeti bunu anlatır. Siz sihire karşı ancak dua ile kendinizi korursunuz. Bu hususta Kuran'da ve Hz. Peygamber'in (s.a.v.) hadislerindeki dualardan yararlanınız.
S.7.) Bazı arkadaşlarım ikinci el arabalarının kilometrelerini düşürtüyor. Bu sakıncalı mı?
- Evet sakıncalıdır. Bunun adı sahtekârlıktır. Müslüman'ı -veya gayrimüslimi- aldatan Hz. Peygamber'in şiddetli uyarısına muhatap olmuş olur. Ticarette sahtekârlık yapan, Allah'ı aldatmaya çalışan bir tüccar konumuna düşer. Çünkü kurulan her ticaretin görünmez ortağı yüce Rabbımızdır. Allah, helal ticarete kazanç ve bereket, haram ticarete ise bereketsizlik ve pişmanlık koyar. Aldatılan müşterinin veya ortağın sahibi ve hak arayıcısı Yüce Allah'tır.