S-1) Kandil gecesinin öncesinde mi, sonrasında mı oruç tutmalıyız?
C-1) Kandillerde gece daha önce gelir, gündüz ise sonra. Bu nedenle en uygun olanı Kandil gecesini ibadetle geçirip, gündüzünde oruç tutmaktır. Çünkü bu konudaki hadislerde gecesini ibadetle, gündüzünü oruçla geçirmeli denilir. Bu hadislerde gece önce, gündüz sonra ifade edilir. Bütün bunlarla beraber kandilden bir gün önce ve bir gün sonra oruç tutmanız kalbinizin tatmin olması için daha uygun olur.
S-2) Eşim boy abdesti almıyor. Ben bundan sorumlu olur muyum?
C-2) Eşiniz boy abdestine inanmıyorsa bu dolaylı olarak ayeti ve Hz. Peygamberin uygulamasını inkar anlamına gelir. Böyle bir hal ise imanı itikadi- açıdan kişiyi tehlikeli bir sınıra getirir. Ancak tembelliğinden dolayı yıkanmıyorsa bu çirkin bir haldir ve kişiyi günahkar yapar. Sizin ikinci durumdaki kişiden dolayı herhangi bir sorumluluğunuz olmaz. Siz ancak eşinizi ikaz etmekle yetinirsiniz. Ancak 'guslü' inkar eden bir insanla nikah durumunuz tartışılır noktaya gelir. Son olarak şunu belirteyim: Medeni ve uygar olan her insan guslü gerektiren halden sonra zaten yıkanma ihtiyacı duyar.
S-3) Peygamberlerin cesedi çürür mü?
C-3) Peygamberlerin, şehitlerin, hafızların cesedi çürümez. Zira Peygamberimiz bir hadisinde: "Allah toprağa Peygamberlerin cesedini yemeği yasaklamıştır" buyurmuştur. Toprak elbette ki cesetleri çürütür. Fiziki kurallar böyledir. Ama yüce Allah dilediğinde, özel tasarrufta bulunduğunda istisnai haller olabilir.
S-4) İçimden isyan arzusu geçiyor. Günaha girer miyim?
C-4) İçinizden isyan duygusu geçtiğinde günaha girmezsiniz. Zira bu tür haller şeytanın vesvesesidir. Bundan korunmanız zor olur. Ancak isyan duygusu, inkar, günah işleme arzusu gibi haller gelince tövbe edip Allah'a sığınmak gerekir.
S-5) Zayıflamak için mideye kelepçe takılabilir mi?
C-5) Aşırı kilonuz var ise ve bu hal sağlığınızı olumsuz olarak etkiliyorsa buna karşı tıbbi tedbirler alabilirsiniz. Alınacak bu tedbirleri güvenilir doktorların nezaretinde kararlaştırmanız gerekir. Ancak sadece 'zayıflamak' niyetiyle sağlığınızı menfi yönden etkileyecek uygulamalara girmeniz caiz değildir. Kelepçe uygulaması şayet gerekiyorsa- güvenilir bir ortamda, güvenilir doktorların nezaretinde gerçekleştirilebilir. Çünkü insanın hayatını tehlikeye atması haramdır.