Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN GENÇ

ABD için alışveriş ve izdiham zamanı: Black Friday

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de insanlar tüketmek için programlanmış desek abartı olmaz.

Normal bir günde bile alışveriş merkezlerinde kasaların önünde uzun kuyrukların oluştuğu, insanların ihtiyaçları olmadığı halde indirim kelimesini duyunca alışveriş yaptıkları bir ülke burası. Tüketime dayalı bir ekonomi modeline sahip ABD'de insanlar tükettikçe çarklar dönüyor.

ABD'de alışveriş çılgınlığının tavan yaptığı bir gün var. Şükran Günü'nü (Thanksgiving day) takip eden ilk Cuma günü Black Friday (Kara Cuma) olarak isimlendirilmiş ve her yerde büyük indirimlerle alışveriş çılgınlığı yaşanıyor. Şükran Günü'nde Tanrı'ya şükreden ve hindilerini yiyen ABD'liler hemen ardından mağazalara doluşup indirimli fiyatlarla alışveriş yapabilmek için birbirlerini ezmeyi bile göze alabiliyorlar. Geçen sene oğluna %50 indirimli Xbox 360 alabilmek için diğer müşterilere biber gazı sıkan kadının haberini hayretler içinde okumuştum.

Kara Cuma'ya başka ülkelerden de ilgi yoğun. Özellikle Kanada'dan ABD'ye Kara Cuma'ya özel otobüs seferleri düzenleniyor. Hatta birçok Kanadalının, günler öncesinden ABD'ye gelip, alışveriş merkezlerinin yakınlarında depo kiraladıkları ve gün boyu satın aldıkları eşyaları burada tutup daha sonra Kanada'ya götürdükleri biliniyor. Uyanık millet olmakla övünürüz ama Kanadalıların bizden daha uyanık olduklarını düşünüyorum.

Kara Cuma'yı takip eden ilk pazartesi günü ise Cyber Monday (Siber Pazartesi) olarak adlandırılıyor. Bugün de ise internette indirimli alışveriş çılgınlığı yaşanıyor. ABD'de yaşamasanız bile Siber Pazartesi'nde ABD'li internet sitelerinden indirimli alışveriş yapabilirsiniz.

Apple, Samsung, Nokia, Microsoft gibi teknoloji devlerinin tamamı bu alışveriş çılgınlığından faydalanabilmek için yeni ürünlerini Kara Cuma'dan önce piyasaya sunmaya başladılar. Eylül ayından beri yaşadığımız yeni ürün bombardımanının arkasında Kara Cuma, Siber Pazartesi ve yılbaşı var.

Normalde 1 gün olan Kara Cuma'nın nimetlerinden daha fazla yararlanmak isteyen bazı mağazalar Kara Cuma'yı bir gün öncesinden başlatıyorlar. Bu seneki Kara Cuma'ya ait haberleri de kara mizah tadında takip edeceğiz gibi görünüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA