Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN GENÇ

Samsung Apple'ı kağıt üzerinde solladı

IDC'nin akıllı telefon pazarı raporunda çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Geçtiğimiz hafta İSuppli tarafından yayınlanan raporla Samsung, 14 yıldır cep telefonu pazarının lideri Nokia'yı tahtından indirmişti. iSuppli raporunda 2012 yılı ilk çeyrek dönem sonunda dünya cep telefonu pazarında en çok telefon satışını Samsung gerçekleştirmiş ve Nokia'yı zirveden indirmişti.

Aynı raporda akıllı telefon pazarında Apple'ın halen lider konumda bulunduğu ve Samsung'un Apple'ın satış rakamlarına çok yaklaştığı görülüyordu.

Galaxy Note raporları karıştırdı

Piyasa araştırma şirketi IDC tarafından yayınlanan rapor Samsung'un Nokia'yı tahtından indirdiğini doğrularken, akıllı telefon pazarında da liderliği Apple'ın elinden aldığını gösteriyor. IDC ve iSuppli'nin raporlarındaki farkın neden kaynaklandığı biraz kurcalayınca ortaya çıkıyor.

Samsung'un hem tablet hem telefon olarak piyasaya sürdüğü Galaxy Note modeli IDC'nin raporunda akıllı telefon kategorisine dahil edilirken iSuppli'nin raporunda tablet olarak değerlendirildi.

2011 yılının son çeyreğinde piyasaya sürülen Galaxy Note yüksek satış rakamlarına ulaşmayı başardı. IDC ve iSuppli raporları arasındaki farkı alıp ikiye bölünce ortaya çıkan rakam muhtemelen Galaxy Note'un satış rakamı olacaktır.

Raporda, Samsung'un akıllı telefon satışlarını bir yıl içinde %267 gibi rekor bir oranda artırması dikkat çekiyor. Apple, Ekim ayında piyasaya çıkan iPhone 4S modeli ile kendi satış rekorlarını kırmayı başarmıştı. Tabii Samsung ile Apple'ı karşılaştırırken, Apple'ın sadece üst segmente hitap eden iPhone modeli ile piyasada olduğunu dikkate almak gerekir. Samsung'un sadece Galaxy serisi'nde farklı fiyat aralıklarında onlarca akıllı telefon modeli bulunuyor. Ülkelere özel üretilen, Android'li, Windows Phone'lu hatta Samsung'un kendi işletim sistemi olan Bada ile çalışan onlarca Samsung akıllı telefon modeli satışa sunulmuş durumda. 3 Mayıs'ta Londra'da tanıtılacak olan Samsung'un en iddialı modeli Galaxy S3'ün satış performansı iPhone 4S'i geride bırakabilirse Samsung için gerçek anlamda Apple'ı solladı diyebiliriz.

Nokia ağır yaralı

IDC raporunda en dramatik durumdaki üreticinin Nokia olduğu görünüyor. Akıllı telefon satışları %50 oranında düşen Nokia için tehlike çanları çalıyor.

Microsoft ile yapılan işbirliğine bel bağlayan Nokia, piyasaya sürdüğü Windows Phone'lu Lumia serisi modelleri ile çıkış yapmak istiyordu. Ancak Lumia serisinin aralarında Türkiye'nin de olduğu birçok ülkede satışa sunulamamış olması, GSM operatörlerinin Lumia modellerinin rekabet gücünü zayıf bulmaları sonucu Nokia'nın kan kaybı devam ediyor. Symbian ve Meego'lu akıllı telefon modellerini de gözden çıkaran Nokia'nın bundan sonrası için fazla hata yapma şansı kalmadı gibi görünüyor.

Diğerleri atakta

Raporda 5 büyük telefon üreticisinin dışında kalan üreticileri temsil eden diğerlerinin telefon satışlarında yaklaşık %60 bir artış görülüyor. ZTE, Huawei gibi Çinli markaların ürettikleri akıllı telefonlar özellikle Uzakdoğu ülkelerinde büyük rağbet görüyor. Ülkemizde satışa sunulan Turkcell'in T11 modelini ZTE'nin, T20 modelini de Huawei'nin ürettiğini hatırlamakta fayda var. Hatta Turkcell'in T30 modeli de Huawei tarafından üretilecek. Bir sonraki raporda ilk 5 içinde Çinli bir üreticiyi de görme ihtimalimiz yüksek.

İşte IDC'nin raporunun özet tablosu:

Önümüzdeki günlerde akıllı telefon pazarında Apple ve Samsung'un mücadelesine tanık olacağız. Apple CEO'su Tim Cook, yeni iPad tanıtımında Samsung'un tableti Galaxy Tab ile karşılaştırma yaparak rakibine ilk taşı atmıştı. Samsung ise son yayınladığı tanıtım filmlerinde direkt ifade etmese de iPhone kullanıcılarını koyuna benzeterek belden aşağı bir rekabete gireceklerinin sinyalini verdi.

Önümüzdeki dönemde başta Nokia olmak üzere diğer telefon üreticilerinin Samsung ve Apple karşısında pazar paylarını koruyabilmeleri onlar açısından büyük bir başarı olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA