11 ay boyunca özlemle beklenen Ramazan geldi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 'Kimler oruç tutabilir, kimler tutamaz?' tartışmaları yapılıyor. COVID-19 salgını, bu tartışmalara farklı bir boyut kazandırdı. Koronavirüsün zayıf bağışıklık sistemine sahip olanları daha çok etkilediğini, bağışıklık sistemini güçlü tutmak için sağlıklı beslenmek gerektiğini de biliyoruz. Bu bilinenler, 'Oruç tutmak bağışıklık sistemini zayıflatır mı?' sorusunu akıllara getirdi. Bir doktor olarak bu soruya gönül rahatlığıyla 'Hayır' diyebilirim. Bağışıklık sistemini güçten düşüren aç kalmak değil, sağlıksız beslenmektir. Oruç tutmaksa, tam tersine bağışıklığın güçlenmesini sağlıyor.
VÜCUDU İYİLEŞTİRİYOR
Hayvanların hastalandıklarında yemek yemedikleri belki dikkatinizi çekmiştir. Hayvanlar hastayken vücut, sistemlerde ortaya çıkan stresi azaltmak için sadece dinlenmeye odaklanır. Böylelikle hayvanın tüm iç enerji sistemleri bağışıklığa yönelir. Yani belirli bir süre aç kalmak, hayvanların iyileşmesinde önemli rol oynuyor. Aynı doğal mekanizma insan vücudu için de geçerli. Belli bir süre aç kalmak yani oruç tutmak, insan vücudunu da iyileştiriyor; vücuttaki hücre hasarını azaltıyor, iltihap oluşumunu önlüyor ve kanser hücresi oluşumlarını yok ediyor. Vücudun; sindirim, düşünme, bağışıklık gibi işlevlerin çalışmasını sağlayan belli bir enerjisi var. Oruç tutmak, mevcut enerjinin sindirim yerine diğer sistemlerde kullanılmasına olanak sağlar. Vücuda giren gıdalardaki istenmeyen mikroorganizmaları önlemek için öncelikli olarak bağışıklık sistemi devreye girer ve diğer aktiviteler için ayrılmış enerji rezervlerini de kullanır. Oruç tutmak, enfeksiyonları ve diğer istenmeyenleri yok etmek için beyaz kan hücrelerinin serbest kalmasını sağlar.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN FIRSAT
Bağışıklık sisteminin en düzenleyicisi aç kalmak dersek yanlış olmaz herhalde. Yapılan araştırmalara göre uzun süren açlık, bağışıklığın düzenlenmesi sürecine daha fazla enerjinin odaklanmasını sağlıyor. Hatta aralıklı oruç diyetini birçok uzman öneriyor. Oruç tutmak da bu diyet türüyle neredeyse aynı şartlara sahip. Tek fark, oruç tutarken aç geçirilen sürede su içilemiyor olması. Ancak iftar ve sahur arasında düzenli su tüketilmesi, bağırsaklardaki doğal mikroorganizmaların sayısını azaltır. Buradaki mikroorganizma sayısının azalması, kullanılacak enerjinin daha önemli alanlara yönlenmesini sağlar. Böylece bağışıklık sistemi, vücutta onarılması gereken ve daha önce enerji bulup yapamadığı iyileştirmelere başlayabilir. Aç kalmak, bazı hastalıklarda tavsiye edilmiyor. Kronik bir rahatsızlığınız varsa ve sürekli olarak ilaç kullanıyorsanız, oruç tutmanızda sakınca olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışmanızı öneririm.