Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Eş desteği lohusalık sendromunu azaltabilir

Doğum yapan annelerin yüzde 15’i lohusalık sendromu yaşıyor. Eşinin yeni anneye destek olarak rahatlatması, onun bu sendromu daha kolay atlatmasını sağlayabilir

Doğum sonrasında kendinizi değersiz, umutsuz ve depresif mi hissediyorsunuz? Endişelenmeyin, yalnız değilsiniz! Son dönemlerde yeni doğum yapan annelerin yüzde 15'i lohusalık sendromuyla karşı karşıya kalıyor. Lohusalık, bir kadının doğumdan sonra yaşadığı yaklaşık 6 haftalık süreci tanımlayan döneme verilen isimdir. Kalıcı yorgunluklar ve konsantrasyon problemleri, kendini suçlu hissetmek, ağlamak ve sık sık sinirlenmek, uyku problemleri, motivasyon azalmaları ve baş ağrıları çekmek, uzun süreli depresif bir ruh halinin içine girmek, boğulmuş ve daralmış hissetmek, bebeğe karşı ilgisizlik; genel hatlarıyla sendromun belirtileridir. Genç yaştaki anneler ve özellikle maddi kaygıları olan ailelerde lohusalık sendromunun daha yaygın olduğu gözlemlenmiştir. Doğum sonrasında cinsiyet hormonu seviyelerinin ve stres hormonlarının düzenlenmesinde çeşitli değişiklikler meydana gelmektedir. Bu hormonal kaymalar sebebiyle psikolojik değişimler yaşanmaktadır.

BU DURUMLARA DİKKAT!
Gebelikle beraber anne adaylarında oluşan fiziksel değişmeler,
Doğumun yaklaşmasıyla bebek hakkında doğan endişeler ve gelecek kaygıları,
Yakın çevrenin, ailenin ve eşin destek eksikliği,
Maddi olarak ailenin yaşadığı sıkıntılar,
Bebeğin doğumuyla gelen uyku düzensizlikleri,
Hamilelikte ve hamilelik sonrasında açığa çıkan hormonal değişiklikler.

NE KADAR SÜRER?
Değişiklikler farkına varılıp tedavi sürecine girilmediği sürece, bu sendrom aylarca sürebilir. Tedavi gören yeni anneler ise kendilerini haftalar içinde çok daha iyi hissederler.

TEDAVİ SÜRECİ NASIL OLUR?
Lohusa annelerin ilaçla tedavisinin ikinci planda yer almasından kaynaklı olarak, öncelikle eşinin ve ailesinin psikoterapi alarak yeni anneye destek olup onu rahatlatması gerekir. Bunun dışında yeni anne için psikolojik tedavi türleri de vardır. Bunlar, bilişsel davranış terapisi ve çift terapisidir.

LOHUSA DEPRESYONUNUN ÖNÜNE NASIL GEÇİLİR?
HAMILE annenin kendini hamilelik sonrasındaki sürece alıştırması, bununla ilgili sık sık doktoruyla görüşmesi ve kendini anne olmaya hazırlaması gerekmektedir. Diğer anneler ve doktorunuzla bebeğiniz ve bebeğinizin bakımı hakkında konuşarak, lohusalık sendromu riskini azaltabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA