Bakteri denildiğinde akla ilk gelen şey kötü bakterilerdir. Ama sağlığımıza destek veren iyi bakteriler de vardır. Bu bakteriler probiyotiklerdir. Probiyotik, bağırsakları düzenleyen ve bağışıklığı güçlendiren mikroorganizmalara verilen addır. Probiyotikler, bağırsağın doğal florasının hastalığa neden olan hemen her türlü düşman organizmaya karşı birer bariyer oluşturmasına yardımcı olmaktadır. Probiyotikler; alerji, artrit, astım, kanser, depresyon, kalp hastalığı ve gastrointestinal problemler de dahil olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde yardımcı rol oynar.
İYİ BAKTERİLER ARTAR
Araştırmalara göre; bağırsaklarımızdaki probiyotiklerin bakterilerin alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının önüne geçilmesine yardımcı olduğu sonucuna varılmıştır. Kalın bağırsağımızla ilgili yaşadığımız problemlere, aldığımız probiyotiklerle engel olabiliriz. Probiyotiklerin düzenli olarak kullanılmasıyla daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek mümkün. Aynı zamanda vücudumuzdaki bakteri dengesini de iyi yönde değiştirmektedir. Probiyotikler, vücudumuzdaki iyi bakterilerin sayısını artırırken, kötü bakterilerin de çoğalmasını engeller. Probiyotik açıdan zengin besinleri beslenmenize dahil etmenizi öneririm. Probiyotikler, kilonuzu kontrol altına almanıza da yardımcı olur. Probiyotikleri doğal gıdalarla ve lifli gıdalarla vücudumuza alırız. Probiyotiklerin vücudunuzdaki sayısını artırmak, kilo vermenize yardımcı olacaktır. Yediğimiz çeşitli şekerler ve karbonhidratlar vücudumuzdaki iyi bakterileri yok etmektedir. Aldığımız probiyotikler sayesinde karbonhidrat ve şeker gibi ihtiyaçlarımızın önüne geçmekteyiz. Antibiyotikler kötü bakterileri öldürmekle görevlidir. Ama kötü bakterileri öldürürken iyi bakterileri de öldürür. Bu da gaz, kramp, kolit ve ishal gibi durumlara yol açar. Probiyotikler, bu rahatsızlıkların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
LAHANA TURŞUSU TÜKETİN
Yoğurt; B vitamini, kalsiyum ve potasyum içerir. Kemikleri güçlendirir. Ancak sağlıklı sindirim sistemine kavuşmak; tek gecelik yoğurt yemeyle değil, düzenli tüketim ile gerçekleşir.
Doğal olarak fermente edilen lahana turşusu, probiyotik bakımından zengindir. Aynı zamanda lif, B ve C vitaminlerini içerir.
Salatalık turşusu; tıpkı lahana gibi çok iyi bir probiyotik kaynağıdır.
Ayran, keçi sütü, şalgam, turşu gibi fermente gıdalar, probiyotik açısından zengindir.