Ramazan denilince akla ilk gelen gıdaların başında hurma bulunur. İftar sofralarının baş tacı hurma; sadece Ramazan'da değil, yılın her ayında tüketilmesi gereken sağlıklı bir besindir. Çünkü hurma; yüksek oranda lif, folik asit, kalsiyum ve potasyum kaynağıdır. Peki bu mucizevi besinin sağlığa faydalarını merak ediyor musunuz?
LİF ZENGİNİ
Lifin bağırsak sağlığında önemli rol oynadığını biliyoruz. Bağırsaklarınızda biriken faydasız artıklardan kurtulmanın yolu, lif ağırlıklı beslenmekten geçer. Lif; bağırsaklarınızın olması gerektiği şekilde boşalmasına yardımcı olur. Liften zengin beslenmek, sindirim sisteminizin sağlığı için altın değerindedir. Lif, açlık hormonu olarak bilinen ghrelini bastırır. Daha fazla lif tüketerek, öğünler arasında daha uzun süre tok kalabilirsiniz. Lif, aynı zamanda kan şekerinizi sabit tutar, böylece yağ depolama hormonu olan insülin kontrolden çıkmaz. Hurmanın 100 gramı 3.5 gram lif içerir. Bu sayede midede hacim kaplayarak tokluk hissi oluşturur.
EN İYİ ANTİOKSİDAN KAYNAKLARINDAN BİRİ
Hurmanın içeriğinde sağlık açısından birçok yararı bulunan çeşitli antioksidanlar vardır. Antioksidan; DNA, hücre zarı ve diğer hücre parçalarına zarar veren 'serbest radikal' olarak adlandırılan dengesiz molekülleri engelleyebilen bir maddedir.
Vücut; sigara dumanı, ultraviyole ışınları ve hava kirliliği gibi çevresel faktörlere cevaben serbest radikaller üretir. Bunlar ayrıca, hücrelerdeki normal işlemlerin doğal bir yan ürünüdür. Antioksidanlar; serbest radikallerin, oksidatif stres olarak bilinen hücre hasarına karşı koruma sağlayabilir. Başlıca antioksidanlar şöyledir:
FLAVONOIDLER: Flavonoidler, enflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilecek güçlü antioksidanlardır ve diyabet, Alzheimer hastalığı ve bazı kanser türlerinin riskini azalttığı görülmüştür.
KAROTENOIDLER: Karotenoidlerin kalp sağlığını artırdığı kanıtlanmıştır ve ayrıca maküler dejenerasyon gibi gözle ilgili bozuklukların riskini de azaltabilir. FENOLİK ASİT: Antiinflamatuar özellikleriyle bilinen fenolik asit, kanser ve kalp hastalığı riskini azaltabilir.
KASLARI GÜÇLENDİRİR
Hurma; içeriğindeki magnezyum sayesinde kasları güçlendirir, protein sentezinde ve enzimlerin sağlıklı çalışmasında görev alır. Günde iki-üç hurma tüketmek, günlük magnezyum ihtiyacınızı karşılar.
Kalp dostu besinlerin başında yer alan hurma, bir potasyum kaynağı olarak kan basıncını dengeler ve kalp ritmini düzenler. Kalbi zararlı bakterilerden ve mikroplardan koruyarak, damar tıkanıklığı riskini azaltır.
Düzenli hurma tüketilmesi, demir eksikliği anemisi olan kişilerde kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artırır. Demir eksikliğiyle ilgili kansızlık riskini düşürür.
STRESE ÇÖZÜM
Gün boyunca kendini yorgun hissedenler, ihtiyaçları olan enerjinin bir bölümünü hurmadan alabilir. Yüksek enerji içeriğiyle, özellikle kilo almak isteyen kişiler veya gelişme çağında olan çocuklar için oldukça faydalıdır. Araştırmalar, yüksek oranda B6 vitamini içeren hurmanın, bu özelliğiyle sinirleri güçlendirdiğini de ortaya çıkardı.