Çağımızın hastalıklardan biri olan diyabet; sağlıksız beslenme, aktif bir yaşam tarzını benimsememe gibi nedenlerden dolayı günümüzde giderek artmaktadır. Diyabet, vücudun insülin üretemediği veya etkili bir şekilde kullanamadığı durumlarda ortaya çıkar. İnsülin hormonu düzgün çalışmazsa, kandaki şeker seviyesi yükselebilir. Kandaki uzun süreli yüksek şeker seviyeleri, ayaklar dahil olmak üzere vücudun birçok bölgesinde hasara yol açar.
NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİ?
Vücudun enerji için gıdalardan aldığı şekeri etkili bir şekilde kullanamaması sonucunda, kan şekeri yükselir ve şeker hastalığı (diyabet) oluşur. Farklı türlere sahip diyabet hastalığı, dünyada ve ülkemizde en sık rastlanan hastalıklardan biri olup, hatta dünyada meydana gelen ölümlerin önde gelen sebeplerinden biri olarak kabul edilmektedir. Diyabet hastalarının hastaneye ilk başvuru nedenlerinden belki de en önemlisi; ayaklarında oluşan yaralardır. Bu duruma diyabetik ayak denir. Bazı durumlarda ise diyabet hastaları, ayaklarında oluşan bu yaralardan diyabet hastası olduğunu öğrenmektedirler. Diyabetik ayak, tedavisi yapılmadığı durumlarda ayağın kesilmesine kadar gidebilecek ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Diyabetli kişiler, bakımlarının bir parçası olarak düzenli olarak bir doktora gitmelidir. Ancak ayak ten renginde değişiklikler, ayak ya da ayak bileğinde şişlik, ayaklarda sıcaklık değişimleri, ayaklarda kalıcı yaralar, ayak veya ayak bileklerinde ağrı, batık ayak tırnakları, ayak mantarı, enfeksiyon belirtilerinden herhangi birini fark ederlerse derhal tıbbi yardım almaları gerekir. Özellikle diyabetli hastaların ayaklarında herhangi yara açıldığında hiç vakit kaybetmeden bir doktora başvurmaları gerekir. Çünkü diyabet hastalarının bağışıklık sistemi, normal kişilere oranla daha düşüktür. Bu sebeple enfeksiyona neden olmayacak kadar önemsiz bir bakteri dahi diyabet hastalarında ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.
AYAĞINI KAYBEDEBİLİR
Diyabetik ayak problemleri tedavisi, durumun şiddetine göre değişiklik gösterir. Bir dizi cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi seçenekleri mevcuttur. Cerrahi olmayan tedavi seçeneği, diyabetik ayak problemleri için ilk tedavi yöntemidir. Cerrahi olmayan tedavi ile diyabetik ayak problemlerinde bir düzelme olmazsa, cerrahi müdahale düşünülebilir. Bu tedavilerin uzman ellerde iyi bir ekip ile gerçekleşmesi oldukça önemlidir. Yoksa maalesef tablo daha da kötüleşerek hastanın ayağına hatta hayatına mal olabilir.
DİYABETİK AYAK BAKIMI
Diyabetik ayak problemlerini önlemek için ayakların günlük bakımının yapılması ve temiz tutulması gerekir. Ayrıca aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz…
Ayakların temiz tutulması, enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur.
Ayakların, çorap ve ayakkabılarla her zaman korunmasını sağlamak önemlidir.
Çoraplar kan akışını kısıtlayacak şekilde çok sıkı olmamalıdır.
Yeterli egzersiz yapmak, ayaklara sağlıklı kan akışını hızlandırmaya yardımcı olur.
Ayak tırnaklarınızı düz bir şekilde kesin ve kısa tutun. Yuvarlatılmış tırnaklar, enfeksiyona yol açabilen, batık ayak tırnaklarına neden olabilir.
Ayakları aşırı sıcaklıktan koruyun. Sıcak ve soğuğa maruz kalmak diyabetik ayaklara zarar verebilir.
Bir doktor tarafından düzenli yapılan muayeneler; enfeksiyonların, amputasyonların ve ciddi deformitelerin önlenmesinde çok önemlidir.
Kontrolsüz kan şekeri, diyabet kaynaklı podiatrik komplikasyonların olasılığını artırır. Kan şekerinizi bu sebeple kontrol edin.
Sigara içmekten kaçının. Sigara içmek, dokulara giden kan akışını olumsuz yönde etkiler.