Her ne kadar yazın kavurucu sıcağından korunmak adına çoğu zaman güneş kremleri, şapkalar veya kapalı giysiler tercih ediyor olsak da, yaz aylarının etkisi ile kuvvetli gelen ışınlar, cildimizi yıpratabilir. Deniz, havuz, güneş, sıcak havalar, yanlış kullanılan güneş kremleri veya kozmetiklerin zararlı etkilerini bilmeli ve ona göre önlemler almalıyız. Güneş, vücudun biyolojik ve psikolojik sağlığı üzerinde olumlu etkiler sağlar. Güneş ışığının yaydığı D vitamini iskelet sistemini güçlendirirken; romatizmal hastalıklar, iltihaplanma, osteoporoz gibi hastalıkların tedavisinde de etkin rol oynar. Güneş ışığı ayrıca, kalsiyum emilimini sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji, depresyon ve stresin azaltılmasına yardımcı olur. Güneşten tam fayda sağlamak için günde 20 dakika güneşe çıkmak yeterlidir.
KREMİNİZ KİMYASAL İÇERMEMELİ
Güneş ışınlarına sürekli maruz kalmak birtakım sağlık sorunlarına neden olabilir. Cildinizi ultraviyole ışınlarından korumak için güneş kremi veya güneş losyonu kullanmak gerekir. Güneş kremi seçerken içeriğinde çinko oksit ve titanyum dioksit bulunmasına dikkat etmek gerekir. Bu iki madde, zararlı UV ışınlarına karşı adeta set vazifesi görür. Seçtiğiniz kremin kimyasal içermemesi de son derece önemli. Özellikle alerjik bünyeye sahip olanlar, güneş kremi seçerken muhakkak doktorlarına danışmalılar. Güneşin zararlarından korunayım derken daha büyük hasarlara sebep olmamak gerekir. Washington Üniversitesi Dermatoloji Birimi'nin güneş kremleri üzerinde yaptığı araştırmaya göre, güneş kremleri güneş losyonlarından çok daha etkili koruma sağlar. Güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeleri ve iki saatte bir yenilenmeleri gerekir. Yine aynı araştırmaya göre; 30 SPF özellikli güneş kremleri, morötesi ışınların yüzde 97'sini, 50 SPF yüzde 98.5'ini engeller. Yetişkinler için 30 koruma faktörü ideal kabul edilebilirken, çocuklar için bu rakam biraz daha yükseltilmelidir.
PARFÜM ZARAR VEREBİLİR
Terlemeyle ortaya çıkan ter kokusuna karşı yıllardır çözüm aranmaktadır. Birtakım cerrahi operasyonlar yapılabiliyor olsa bile çoğu birey çareyi parfüm ve deodorantlarda arar. Fakat özellikle yaz aylarında bu ürünleri kullanırken dikkat etmek gerekir. Ürünlerin içinde koku esansiyelleri haricinde farklı pek çok madde bulunabilir. Baylor Tıp Koleji'nin yaptığı araştırmalara göre; özellikle bergamot otu, lavanta ve biberiye esanslarından oluşan parfümler cildinizi zararlı ışınlara karşı savunmasız hale getirir. Dolayısıyla parfüm seçiminde ve kullanımında dikkat etmek gerekir. Bunun yanı sıra güneşe çıkmadan önce parfümünüzü cildinize temas ettirmek yerine kıyafetlerinizin üzerine sıkın. Eğer tatile çıkıyor ya da yanınızda eşya taşıyorsanız; çanta, şapka gibi aksesuvarlarınıza parfüm sıkmanız daha sağlıklı olacaktır.
BENLERİ OLANLAR DİKKAT!
Aşırı derecede güneşe maruz kalmanın ben oluşumunda veya benin riskli hale gelmesinde etkisi olduğu biliniyor. Özellikle yüksek dozda güneş ışınına maruz kalmanın benleri artırdığı doğrudur. Ayrıca bu durum kanserleşme riskini de meydana getirebilir. Yaz aylarında dikkat etmemiz gerekenleri uygularsak bu risklerin önüne geçebiliriz. Benlerinizi güneşten koruyarak özellikle güneş ışınlarının en dik geldiği saatler olan 10.00-16.00 arası güneşe çıkmamaya özen gösterin. Eğer güneşe çıkmak zorunda kalırsanız, güneş koruyucu krem kullanılmayı ihmal etmeyin. Yazın daha fazla risk altında olan kişiler ise; ileri yaştakiler, açık tenli kişiler, vücudunda çok fazla beni olanlar ve güneş hassasiyeti olanlardır.
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ÖNEMLİ
Koruyucu kremler eşliğinde dahi olsa güneşe çıkarken şapka kullanmak en makul tedbirler arasında yer alır. Güneşin zararlarından bahsederken, genelde cilt üzerinde oluşturduğu hasarlardan söz edilir ancak gözler de güneşin tehdidi altındadır. Güneş ışınları, gözün lensinde katarakt oluşmasına sebep olabilir. Bu sebeple güneş gözlüğü kullanılması çok önemlidir. Güneş ışınlarının bilinen bir diğer zararı ise erken yaşlanmaya sebep olmasıdır. Cilde esneklik kazandıran liflerin bulunduğu elastin tabakası, güneşe maruz kaldığında yıpranır ve olması gerekenden çok daha önce cildinizin sarkmasına sebep olur.
YANIĞA LAPA HALİNDE YULAF EZMESİ SÜRÜN?
Güneşe uzun süre maruz kaldıktan sonra, muhtemelen yapmak isteyeceğiniz ilk şey duş almaktır. Ama bunu yapmadan önce iki kere düşünmelisiniz. Sabun ve köpük banyosu güneş yanığına maruz kalan cildinizi iyice kurutabilir ve tahriş edebilir.
Yaz aylarında alınan sıcak duş, cildi güneşe karşı hassaslaştırır ve cilt yanıklarına sebep olabilir.
Soğuk duşun kan dolaşımını hızlandırdığını, stresi azalttığını ve daha dinç olmanıza yardımcı olduğunu unutmamak gerekir.
Ayrıca bir diğer önerim de; banyo suyunuza kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olduğu bilinen kabartma tozu eklemeniz olacak. Ciltte kurudukça etkisi daha iyi görülür, bu nedenle duştan çıktığınızda havlu ile kurulanmak yerine havayla kurumayı tercih edin.
Duş alacağınız suya bir fincan elma sirkesi karıştırın. Yanık ağrınızı hafifletecektir.
Bir tülbente yulaf ezmesi doldurun. Suyun altında tutarak yumuşamasını sağlayın. Lapa haline geldiğinde yanık bölgesine iki saatte bir uygulayın.
Çay poşeti kullanın. Çayın içinde güneş yanığı ağrısını hafifleten tannik asit bulunmaktadır.
Mısır nişastasına su ekleyin ve yanık bölgeye sürün.