Stres, günümüzün başa çıkılması hem en zor, hem de neredeyse herkesi etkisi altına alan ortak sorun olarak karşımıza çıkıyor. Gerek ev, gerek trafik, gerekse iş hayatı fazlasıyla stres yüklü. Özellikle günümüzün büyük bir bölümünü geçirdiğimiz iş ortamının stresi ve yoğunluğunda denge kurmak ise ekstra dikkat gerektiriyor.
İş hayatında karşılaşılan birtakım problemler, ruhsal sıkıntılara neden olabilir.
Bu sorunlar giderek kişinin psikolojisinin bozulmasını, dolayısıyla iş verimliliğinin ciddi şekilde azalmasını sağlar.
Aşırı stres, çalışanları psikolojik ve fiziksel olarak etkilemekle kalmayıp kronik hastalıklara bile sebep olabilir. Aslında birkaç basit öneri ve strateji ile kötü giden iş gününüzü normale çevirebilirsiniz.
İşte uygulanması oldukça kolay ve stresle başa çıkabilmeniz için size yol gösterici olabileceğine inandığım önerilerim…
DERİN VE RİTMİK NEFES ALIN
Küçük bir meditasyon molası
Meditasyon çok eski zamanlara dayanan bir arınma tekniğidir. Günümüzde ruhu ve zihni dinlendirme işlevinin yanı sıra fiziksel tedavi olarak da kullanılabilir. Özellikle müzik ile desteklendiğinde ruha sakinlik kazandırır. Meditasyon sadece kapalı bir alanda yapılmaz.
Bu tekniklerin odalardan dışarı çıkabiliyor olması pek çok insana kolaylık sağlar.
Eğer iş yerinde gününüzün kötü gittiğini düşünüyorsanız, hızlı bir nefes egzersizi, sizi sakinleştirip normal hayata dönmenize yardımcı olabilir. Yalnızca beş dakikanızı ayıracağınız bu meditasyon tekniği kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Sırtınız düz olacak şekilde sakince bir yere oturun, gözlerinizle aşağıya doğru bakın. Derin ve ritmik bir şekilde nefes alın. Böylece hızlıca rahatlayabilirsiniz.
Negatif düşüncelerden kurtulun
Stresten arınmanın belki de en güzel yolu, iş arkadaşlarınızla sohbet ederek negatif düşüncelerden kurtulmaktır.
Araştırmalara göre, iş yerindeki kısa sohbetlerin, duygusal sağlığınız için yararlı olabileceğini öne sürüyor. Ayrıca Kişilik ve Sosyal Psikoloji dergisinde yayınlanan bir başka çalışmada, meslektaşlarınızla sohbet etmenizin, kalp atış hızınızı ve stres seviyenizi azaltmanıza yardımcı olabildiği yer aldı.
Ağlamak güzeldir!
Ağlamak, sakinleşmenin en kolay yoludur. Gözyaşlarınızı tutmaktan vazgeçin ve çekinmeden ağlayın. Ağladığınızda salgılanan hormonlar, siz farkında olmasanız da sakinleşmenize yardımcı olur. Ağlamak kadar gülmek de önemli.
Dert etmeyin, gülün ve geçin.
Çikolata her derde deva…
Proteom Research dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, iş yerinde iki hafta boyunca her gün bir parça çikolata yiyen çalışanlarda, stresin yağ oluşturan ve metabolizma yavaşlatan etkilerini durdurmak için daha düşük stres hormonu seviyelerine maruz kaldıkları görüldü. Bir başka araştırmada ise, 30 gün boyunca her gün kakao yiyen kişilerin yüzde 10 daha düşük kaygı seviyelerinin olduğu ve kendilerini çalışma başlangıcındakinden daha sakin bulduklarını gösterdi.
E-postalara ara verin
California Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, işle ilgili e-postalardan kısa süreli kopmanın stres seviyesini düşürebileceğini ve odaklanmayı geliştirdiğini buldu. Hafta sonları iş telefonunuzu kapatarak ve işyerinizdeki e-postanızı kişisel telefonunuzdan devre dışı bırakarak stresi azaltabilirsiniz.
Annenizle konuşmak rahatlatır
İşyerinde çok stresli bir anınızda, annenizin sesini duymanız tıpkı çocukken olduğu gibi sizi sakinleştirebilir.
Araştırmalara göre, stresli görevlerini tamamladıktan sonra anneleri ile telefonda görüşen katılımcılar, stres hormonu kortizolü ve bağlanma hormonu olan oksitosin düzeyini artırdılar.
Kahkaha en iyi ilaçtır
Yapılan araştırmalar, kahkaha ile gülmenin damar sağlığı için son derece faydalı olduğunu gösterdi. Kahkaha attığınızda, stres hormonu olarak bilinen kortizol seviyesinde ciddi bir düşüş gerçekleşir.
Stres ve kortizol seviyesinin düşmesi; kan basıncını düzenler, bağışıklık sistemimizin kuvvetlenmesine neden olur ve daha mutu hissetmemizi sağlar. Bilim adamları, stresin kalp krizi riskini iki kat artırdığını belirtiyor.
İŞİNİZE SIMSIKI SARILIN
Şükredin!
İş yerinizde karşılaştığınız problemleri sürekli düşünmek yerine iyi olan şeyleri düşünmeye ve kendi kendinizi mutlu etmeye çalışın. Unutmayın, her gün yeni bir hayattır. Ne zaman umutsuzluğa kapılırsanız, bir işiniz olduğunu düşünerek şükredin ve işinize sımsıkı sarılarak yola daha güçlü şekilde devam etmeyi deneyin.
Birden fazla görevden kaçının
Utah Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan son bir araştırmaya göre, aynı anda birden fazla görev alan kişilerin sadece bir şeye odaklanan insanlara göre daha az üretken olduğu görülmüş.
TATİL HERKESİN HAKKI
Wısconsın'deki Marshfield Clinic'ten araştırmacılar, düzenli olarak tatil yapmayan kadınların, tatil yapan kişilere göre üç kat daha fazla depresyona maruz kaldıklarını buldu. Buna ek olarak farklı bir araştırmada, mola vermeden çalışmanın kalp krizi riskini artırabildiği görülüyor.
STRESİN GİZLİ FAYDALARI
İş yerinde stresi yenebilmenin yollarından bu kadar bahsetmişken, sizlere ilginç bir bilgiden söz etmek istiyorum. Stres her zaman sandığınız gibi zararlı olmayabilir. Yeni araştırmalar; güç, enerji ve mutlu olmak için gerginliğinizi kullanabildiğimizi gösteriyor. Uzmanlar, yıllardır stresin tehlikeleri konusunda uyarılarda bulundu. Hatta birçoğumuzun bildiği gibi stres, başta kalp hastalığı, şeker hastalığı, depresyon ve baş ağrılarına kadar birçok sağlık riskini artırıyor. Ancak yapılan bilimsel çalışmalar gösteriyor ki aslında stres, insanları daha güçlü, daha hızlı ve hatta daha enerjik yapıyor. Araştırmalar, stresin ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirdiğini de gösteriyor. Stresli bir olaydan 15 dakika sonra vücut, kan dolaşımındaki patojen mücadele hücrelerini harekete geçirir ve bu hücreler daha sağlam bir bağışıklık tepkisi sağlamaya yardımcı olmak için vücuttan dışarıya yayılır. Soğuk algınlığı veya enfeksiyonla savaşmanıza yardımcı olabilecek bağışıklık tepkisi türü kısa süreli stresle güçlenir. Stresin sağlığa bir diğer faydası da, hafızayı güçlendirmesidir. Sürekli görülen stresin Alzheimer hastalığına neden olduğu bilinirken, fazla görülmeyen kısa süreli stresin, düşünce gücünü tetiklediği ve hafızayı çalıştırdığı araştırmalarda ortaya çıkan bir diğer bilgi. Tabii ki stresin faydalı olduğuna inanmak, içinde bulunduğunuz durumun gerçeklerini değiştirmez.