Halk arasında mide yanması olarak bilinen reflünün dikkat edilmesi gereken farklı belirtileri de vardır. Bunlar arasında; boğaz yanması, ses kısıklığı, boğulma ya da baskı hissi ile uyanma, ağızda asit tadı, yutmada problem yaşamak ve kronik öksürük sayılabilir.
Bu ve benzer belirtiler sebebi ile reflü ve soğuk algınlığı sıklıkla karıştırılıyor. Uzmanlar; boğaz ağrısına eşlik eden hafif ateş, öksürük ve balgam gibi şikayetlerin dört-beş gün ya da bir hafta sürmesinin soğuk algınlığına işaret ettiğini belirtiyor. Ancak bu belirtiler daha uzun sürüyorsa ve var olan kuru öksürük, defalarca antibiotik kürleri kullanılmasına rağmen geçmiyorsa. bunlara ses kısıklığı eşlik ediyorsa, sizde de boğaz reflüsü olabilir. Boğaz reflüsü ve soğuk algınlığının doğru şekilde ayırt edilebilmesi için mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir.
İŞLENMİŞ GIDALAR HASTA EDER
Basit tetkiklerle teşhis edilebilen reflünün sebepleri arasında kötü beslenme ilk sırada yer alıyor. Yapılan araştırmalar, tüm dünya genelinde reflü ile yaşayanların sayısında ciddi artış olduğuna dikkat çekiyor. Bilimadamları, işlenmiş gıdalardaki kimyasalların, mide kaslarını etkileyerek reflüye sebep olabileceğini söylüyorlar.
Reflü gibi hastalıklar genellikle yetişkinlerde görülse de son yıllarda 1-2 yaş grubu çocuklarda da izlenmeye başladı. Bu yaş grubu çocuklarda en önemli belirti, iştahsızlık. Eğer çocuğunuz yemek yemek istemiyorsa, bu sonrasında rahatsız olduğu için olabilir. Çocuklarda iştahsızlık sadece reflü değil, farklı birçok hastalığın belirtileri arasında sayılabilir. Bu sebeple iştahsızlık, sandığınızdan çok daha ciddi bir durumdur ve altında yatan gerçek neden mutlaka detaylı şekilde araştırılmalıdır.
Beslenmede yapılan hatalar, reflü şikayetlerini ciddi oranda artırıyor. Yapılan araştırmalar; kafein, çikolata, alkol, gazlı içecekler ve meyve sularının reflü şikayetini artıran gıda maddeleri listesinde ilk sıralarda yer aldığını gösteriyor. Reflü, hayatı zorlaştıran hastalıklardan biridir. Bu nedenle reflü şikayeti olan kişiler genellikle anlık rahatlama hissettiren ilaçlara başvururlar. Anlık rahatlama sağlayan bu tip ilaçların uzun vadedeki etkilerini araştıran bilimadamları; B12 vitamini eksikliğine, hatta nörolojik problemlere ve bunamaya sebep olabildiğini fark ettiler.
ABUR CUBURDAN UZAK DURUN
Göğüste yanma, ağıza acı-ekşi su gelmesi gibi belirtilerle kendini gösteren reflüye; kış aylarında TV karşısında fazla zaman geçirilmesi ve dolayısıyla fazla abur cubur tüketilmesi nedeniyle sık rastlanıyor.
Uzmanlar, ne yediğinizden çok ne zaman yediğinizin önemli olduğunu düşünüyorlar. Yemeğinizi, yatmadan en az iki-üç saat önce yemeye çalışın.
Günün her saati sakız çiğnemekten kaçının çünkü sakız çiğnerken farkında olmadan hava yutarsınız ve bu durum, reflü şikayetinizin artmasına sebep olur.
Sigarada bulunan nikotin, yutma borusunun alt ucunu gevşeterek mide asidini artırır ve reflü şikayetinizin artmasına sebep olur. Birçoğumuz, akşam yemeğinden sonra yağlı ve şekerli atıştırmalıklar yemeyi severiz. Ancak bu alışkanlık, reflü hastalarının kesinlikle vazgeçmeleri gerekenler arasında yer alır. Yapılan araştırmalar, meyve sularının genel olarak mide problemlerine sebep olduğunu gösteriyor.
Çağımızın -bence- en büyük sağlık problemlerinden biri olan fazla kilolar, reflüye de sebep oluyor.
Yatağınızın başını 15 santimetre yükseltin
* Öğünlerinizin zamanını ve içeriğini ayarlamanız; reflüyü tedavi etmenize yardımcı olabilir. Örneğin, yatmadan en az üç-dört saat önce yemek yemeyi kesmek ve uyku öncesi atıştırmalıklardan kaçınmak; özofagusta oluşabilecek mide asidi miktarını azaltabilir.
* Yatağınızın başını 15 santimetre kadar yükseltmek de yer çekimi sayesinde mide asidinin özofagusa çıkmasına engel olur. böylece reflü belirtilerinin azalmasına yardımcı olabilir.
* Ayrıca, mide asidi ve reflü belirtilerini artıran belirli yiyecekler vardır. Bunların arasında; yağlı yiyecekler, çikolata, nane, kafein (kahve, çay ve gazlı içeceklerde bulunur) ve alkolü sayabiliriz. Baharatlı ve asitli yiyecekler de (domates, turunçgiller ve turunçgillerden yapılan meyve suları) yemek borusunun tahriş olmasına neden olur.
* Ne zaman ve ne yediğinizi değiştirmenin yanı sıra, reflü tedavisinde işe yarayabilecek diğer yaşam tarzı değişiklikleri de vardır. Sigara içmek, özofagustaki kasların elastikiyetini azalttığı ve mide asidinin özofagusa yükselmesini kolaylaştırdığı için reflü semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Sağlıklı bir kiloya sahip olmak da çok önemlidir. Çünkü karındaki yağların artması, karın içi basıncını ve mide asidinin özofagusa geriye akışını artırır.
Bu yiyeceklere dikkat!
Baharatlı yiyecekler (acılı sos ve biberler gibi)
Kızartmalar
Yağlı yiyecekler
Kafein (çay, kahve ve gazlı içeceklerde bulunur)
Domates ve domatesten yapılan yiyecekler
Turunçgiller ve turunçgillerden elde edilen meyve suları
Çikolata
Nane
Sarımsak ve soğan
Alkol (özellikle şarap)
Midede asit birikir
Yediklerimiz, reflüyü üç şekilde tetikleyebilir:
Midedeki asit miktarını artırabilir.
Özofagustaki kasların elastikiyetini azaltıp asidin geri kaçmasını kolaylaştırabilir.
Midenin boşaltma sürecini yavaşlatıp midede asit birikmesine yol açabilir.