Henüz gençken ve vücudumuzda olup bitenler mükemmel bir düzen içinde işlerken daha kolay kilo veririz. Ancak yaşımız ilerlemeye başladığında bedenimizde olup biten birçok şey gibi metabolizmamız da yavaşlamaya başlar. Bu da çok daha zor kilo vereceğimiz anlamına gelir. Yani zayıflamak istiyorsak eskisinden çok daha fazla çaba sarf etmemiz gerekir. Genç ve yaşlı bedenlerdeki metabolizma hızı ve işleyişini, bir labirentte gezen biri genç biri yaşlı iki kişiye benzetebiliriz. Genç bedenin dolaştığı labirent diğerine göre daha az kıvrımlı ve engelsizdir, kişi labirentin sonuna hızlıca ulaşabilir. Daha yaşlı olanın içinde bulunduğu labirent çok daha karmaşık ve engellerle doludur. Ancak şunu unutmamak gerekir; her iki kişi de labirentin sonuna ulaştığında aynı noktaya varmış olacaktır. Yani yaşınız ilerledi diye zayıflamanız da imkansız hale gelmiş demek değildir. Sadece diğerlerine göre biraz daha gayret etmeniz, sizi o karışık girdaptan çıkartacak haritayı doğru okumanız gerekir.
YOĞURDA LİMON SIKIN
Bazı gıda maddeleri metabolizmayı hızlandırmada kesinlikle çok işe yarar. Ancak bir diğeriyle beraber tüketildiklerinde, etkileri kat be kat artarak, metabolizma ateşleyici karışımlar halini alırlar. Mesela; yoğurt ve limon... Her gün bir kase yoğurda yarım limon sıkarak tüketirseniz, ayrı ayrı metabolizma hızlandırıcı etkisi olan bu iki gıda maddesini birleştirerek iki kat fayda sağlamış olursunuz. Metabolizma hızlandıran gıda maddeleri listesinin ilk sıralarında yer alan adaçayını, sabah kahvaltısı öncelikli olmak üzere günün herhangi bir zamanında bir fincan içebilirsiniz.
SUYU SOĞUK OLARAK İÇİN
Sirke, son yıllarda bilimadamlarının dikkatini çekmeyi başararak mucizeleri gün yüzüne çıkan doğal bir sağlık kaynağıdır. Tüm diğer faydalarının yanında metabolizmayı hızlandırıcı etkisi ile de sıklıkla tavsiye edilmeye başlandı. Sirke, karbonhidrat emilimini yavaşlatarak ani kan şekeri yükselmelerinin önüne geçer ve uzun süre tokluk sağlar. Günde ikiüç kaşık sirke, beklediğiniz faydayı sağlamak için minimum limittir. Yapılan araştırmalar, suyunuzu soğuk içmenin fazladan kalori yakmanızı sağladığını gösterdi. Bol su içmek, zaten kilo vermenizi kolaylaştırır, bir de soğuk su içecek olursanız, maksimum fayda sağlamış olursunuz.
TUZDAN UZAK DURUN!
Tuz, vücudunuzda ödem oluşmasına sebep olur. Ayrıca yüksek tansiyon ve benzer birçok hastalığın oluşup gelişmesindeki etkisi de -artık- biliniyor. Kilo vermeye çalışıyorsanız, tuzdan uzak durun! Bunun yerine yemeklerinizi farklı baharatlarla tatlandırmayı deneyin. Yapılan araştırmalar; zencefilin, metabolizmayı yüzde 20 oranında hızlandırdığını gösterdi. Özellikle sebze yemekleriyle birlikte tüketilmesi de uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Bibere acı tadı varan madde, capsaisin olarak isimlendiriliyor. Yediğiniz biber ne kadara acıysa, capsaisin açısından o kadar zengin demektir. Meta bolizmayı hızlandıranlar üzerinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki acı, metabolizmanızı hızlandırarak kilo vermenize yardımcı besin maddeleri arasında bulunuyor. Yumurta, hemen hemen hepimizin bildiği gibi uzun süre tok tutan bir gıda maddesidir ve bu sebeple diyet yapanlar tarafından sıklıkla tüketilir. Yumurtanın faydaları hakkında araştırma yapan bilimadamları, yumurtada bulunan bazı maddelerin yağ çözülmesini sağlayarak metabolizmayı hızlandırdığını tespit etti. Evet, kokusu bazen dayanılmaz olabiliyor ancak bu sarımsağın bir sağlık kaynağı olduğu gerçeğinin önüne geçemez. Sarımsak, insülin seviyesini yüksek tutarak uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Yapılan araştırmalar, kış aylarının vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan, portakal, greyfurt gibi C vitamini içeren meyvelerin yağın vücutta yakılmasına yardımcı olduğunu gösterdi.
Elma:
Elma, akşam yemeği öncesi harika bir atıştırmalıktır. Elmada bulunan pektin isimli çözülebilir lif, yemekten sonra kana karışan şeker ve kalori miktarını azaltır. Bu, Tip-2 diyabeti önlemek isteyenler için iyi bir haber. Elma aynı zamanda, diyet yapanlar için en iyi atıştırmalıklardan biridir. Elmadaki pektin, fazla yağ depolanmasına neden olan kan şekeri yükselmesini önler.
Kabak çekirdeği:
Pepita, kabak çekirdeğinin İspanyolcadaki adıdır. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan bu çekirdek, vücuttaki yağ depolanmasını azaltır. Protein ve magnezyum oranı da yüksektir. Bu da iştahınızı frenleyip kasları güçlendirmeye yardımcı olur. Haftada birkaç kere 200 gram kabak çekirdeğini kavurarak veya yemeklerinize serpiştirerek tüketin.
İNCELTEN YİYECEKLER
Fasulye:
Vücudunuzun yağ yakma mekanizmasını fasulye çeşitleriyle ateşleyin. Fasulye çeşitleri sizi hem tok tutar, hem de 'dirençli nişasta' bakımından zengin olduğundan aldığınız kalorilerin yarısı emilmez. Fasulye aynı zamanda yüksek kan şekerini düşürür ve bütirat yağ asidi oluşturarak yağ yakımını hızlandırmaya yardımcı olur. Araştırmalar; bütiratın, hücredeki mitokondriyal fonksiyonları geliştirerek yağ oranında azalmaya yol açtığını göstermiştir. Gaz ve şişkinlikle ilgili endişeleriniz varsa, dert etmeyin. Fasulye çeşitlerini ne kadar çok tüketirseniz vücudunuz da, onları sindirmek için gereken iyi bakterilerden bir o kadar üretecektir.
Çam Fıstığı:
Her gün yalnızca yarım çay bardağı kadar çam fıstığı tüketmek açlığınızı bastırmanıza yardımcı olabilir. Çam fıstığında beyni mide dolduğunda uyaran, kolesistokinin (CCK) ve glukagon benzeri peptid (GLP-1) hormonlarını harekete geçiren bir doğal yağ olan pinolenik asit bulunur. Yapılan bir araştırma, pinolenik asit tüketen kadınların daha az yeme isteği duyduğunu ve yeme oranlarında yüzde 36 azalma olduğunu kaydetti. Bu küçük fıstıklar diğer fıstık türlerine oranla en fazla proteine sahip olandır. Yani bir taşla iki kuş diye buna denir...