İş arkadaşlarınızdan biri burnunu çekmeye, öksürmeye ya da hapşırmaya başladığında konsantrasyonunuzu kaybedecek kadar endişe duyanlardan mısınız? Hastalıkla boğuşan arkadaşınızla aynı ortamda bulunmak ve aynı havayı soluyor olmak, aldığınız her nefeste vücudunuza virüs taşıdığınız hissini mi uyandırıyor? Kesinlikle yalnız değilsiniz... Peki hastalık taşıyan virüsler hava yoluyla insandan insana geçebilir mi? Bu sorunun cevabı, belki! Özellikle içinde bulunduğumuz şu günlerde nerdeyse her evde bir hasta var. Grip ve benzer hastalıkların nasıl yayıldıklarını bilmek, ondan korunmanın ilk şartıdır.
VİRÜSLER TAŞINIYOR
Hasta bir kimseyle aynı ortamı paylaşmak, taşınan virüsün kişiden kişiye geçmesine sebep olabilir. Sıklıkla soğuk algınlığına sebep olan virüsler, rhinovirüs olarak adlandırılırlar ve bu tip virüsler, temas yoluyla kişiden kişiye geçebilir. Bahsedilen temas, illa kişilerin birbirine dokunması değildir. Hastalık taşıyan bireyin hapşırık veya öksürük yoluyla 'kirlettiği' ele ve dezenfekte etmeden dokunduğu eşyalara temas etmek, rihibovirüslerin kişiler arasında dolaşmasına sebep olur. El dezenfektasyonu, bu sebeple çok önemlidir. Bir şekilde 'kirlenen' elimizi ağız ya da burnumuza götürdüğümüzde bu tip virüslerin vücudumuza girebileceği yolu da açmış oluruz.
SOĞUK ALGINLIĞI DİREKT TEMAS İLE BULAŞIR
yapılan çalışmalarda özellikle soğuk algınlığının kişiden kişiye geçme olasılığı üzerinde durulmuştur. İshal, boğaz ve cilt enfeksiyonları gibi hastalıklar, hasta kişilerle aynı ortamda bulunup aynı havayı soluyarak bulaşmazlar. Bu tip hastalıklar genellikle direkt temas ile kişiden kişiye geçerler. Kalp hastalıkları, diyabet ve benzer hastalıklar ise kişiden kişiye bulaşmazlar.