Su; hem insan bedeni, hem de ekolojik dengenin devamı için, hayati öneme sahip en önemli şeydir desek, abartmış olmayız diye düşünüyorum. Eminim birçoğunuz, insan bedeninin dörtte üçünün sudan oluştuğunu söyleyen birilerini duymuşsunuzdur. Aslında bu oran, vücut ağırlığı vb. durumlarla ilgili olarak, yüzde 50-80 arasında değişen değerlere sahiptir. İnsan bedeni, yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirebilmek için gün boyu su kaybına (dehidrasyon) uğrar. Dehidrasyon yok sayılacak olduğunda insan bedeni -tüm fonksiyonlarını yerine getirebilmek için- günde 2-6 litre suya ihtiyaç duyar. Kişinin ihtiyacı olan su miktarı; günlük aktiviteler, sıcaklık ve nem gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu gibi sebeplerle bilim adamları, insanların ihtiyacı olan günlük su miktarını belirlerken, herkesi içine alan net bir rakam verememektedirler. Amerika'da bulunan The National Board of Research (Ulusal Araştırma Kurulu), alınan her bir kalori için 1 mililitre su tüketilmesi gerektiğini tavsiye ediyor. Bu durumda, 2 bin kalorilik diyetle beslenen biri için günlük su ihtiyacının 2 litre olduğu söylenebilir. National Research Council of the US tarafından yayınlanan son kılavuz, günlük su ihtiyacı için daha net rakamlar kullanmayı tercih etmiş. Yayınlanan rehber kılavuza göre erkekler günde 3.7, kadınlar (hamile ve emzirme döneminde olmamak koşuluyla) günde 2.7 litre su tüketmeliler. Yediğimiz besinlerden aldığımız su miktarı da, bu hesaplamalar yapılırken dikkate alınmış.
SUYUN KALİTESİ ÇOK ÖNEMLİ
Su tüketiminin yaşamsal öneme sahip olmasının ardında yatan en önemli neden, su kaybı olarak ifade edebileceğimiz dehidrasyondur. Yeter miktarda su içmeyen biri dehidrasyon neticesinde, ciddi sağlık problemleri yaşayabilir. Yorgunluk, kafa karışıklığı, hafıza kaybı, baş dönmesi, idrar yolu enfeksiyonları, kabızlık, kuru-kırışık cilt, kırılgan saç, zayıf tırnaklar ve baş-kas ağrısı; az su içmek neticesinde karşılaşılabilecek durumlardan birkaçıdır. Gereken müdahale yapılmadığı ve dehidrasyon kronik hal aldığında, yaşamı tehdit eden metabolik problemlere rol açarak çok daha ciddi durumların gelişmesine sebep olur. Örneğin erken yaşlanma bunlardan biridir. Yapılan araştırmalar, fazla miktarda su tüketmenin de yaşamsal fonksiyonları tehdit eden durumlara sebep olduğunu gösteriyor. Bu nedenle her şeyde olduğu gibi su tüketirken de dengeyi muhafaza etmek çok önemli. İçtiğimiz suyun kalitesi ve güvenirliliği, en az su içmek kadar önemlidir. Sıvılar yapıları itibariyle, ağır metaller, toksinler, bakteri, mantar ve çeşitli kimyasallar gibi insan sağlığına zararlı maddeleri yapılarında barındırabilirler. Dünya ülkelerinde tüketilen su kalitesine baktığımızda, gelişmiş ülkelerin temiz ve güvenilir suya erişebildiklerini görüyoruz ancak sıra gelişmekte olan ülkelere geldiğinde durum pek de iç açıcı değil. Yapılan araştırmalar, 2030'lu yıllara gelindiğinde gelişmekte olan ülkelerin su ihtiyacının, mevcut su miktarından yüzde 50 daha fazla olacağını gösterdi! Eminim bu korkunç gerçeği duymak, bundan sonra su tüketirken daha dikkatli olmanıza yetecektir.
KABIZLIĞIN ÇÖZÜMÜ SU DUR
İnsan bedeninin büyük bölümünün sudan oluştuğunu söylemiştik. Eğer yeter miktarda su içmeyecek olursanız sistem, dehidrasyon ile kaybedilen suyun yerine vücudun farklı bölgelerinde bulunan suyu emerek kullanmaya başlar. Organlarınızın bir kısmı, kan hücreleri, idrar ve dışkı; başvurulanlar arasında sayılabilir. Bedeni bir havuza, organlarımızı da bu havuzda yaşayan balıklara benzetecek olursak dehidrasyon, havuzun giderinin açılması anlamına gelir. Durumun devamı halinde havuzda su kalmayacağından balıkların yani organlarımızın yaşaması artık mümkün olmayacaktır. Vücudunuz, içtiğiniz su miktarının sizin için yeterli olup olmadığı hakkında sinyaller gönderir. Kabızlık, bunlardan biridir. Eğer kabızlık şikayetiniz varsa yetersiz miktarda su tüketiyorsunuz demektir. Dehidrasyon sonucu su ihtiyacını karşılamak için başvurulan kaynaklarından biri de dışkıdır. Dışkıdan emilen su, onu adata katı bir hale getirir ve bağırsaklardaki hareketini kısıtlar. Böylece kabızlık problemi ortaya çıkar. Su, aynı zamanda sindirime de yardımcı bir kaynaktır. Yediğiniz gıdaları gerektiği gibi sindirmek, onlardan maksimum fayda sağlamanız için son derece önemlidir.
BÖBREKLERİN İYİ ÇALIŞMASI BOL SU İÇMENİZE BAĞLI
İnsan bedeni kusursuz bir işleyişe sahiptir. Kişi su içtiğinde, sistem ilk olarak suya en çok ihtiyacı olan yeri tespit eder ve içilen suyu direkt oraya gönderir. Kendinizi sürekli yorgun ve bitkin hissediyorsanız bunun sebebi susuzluk olabilir. Dehidrasyon, tansiyon düşüklüğüne sebep olduğundan, kendinizi devamlı yorgun hissetmenize yol açar. Yeterli miktarda su içmek, kendinizi daha dinç ve zinde hissetmenize yardımcı olur. Gün boyu çeşitli yollarla vücudunuza giren toksinlerden kurtulmak için toksin filtrelerinizin temiz yani böbreklerinizin iyi çalışıyor olması gerekir. Böbrekleriniz, 24 saat aralıksız çalışarak toksinlerin ve kandaki fazla suyun atılmasında rol alırlar. Böbreklerin vazifelerini mükemmel şekilde yapabilmeleri için kanın yeter miktarda ince olması gerekir. İncelmiş kan, damarlarda kolaylıkla hareket ederek böbreklere hızlı ve mükemmel bir şekilde ulaşır. Böylece böbrekler, görevlerini kusursuz şekilde yerine getirebilirler.
SUYA EKLENEN LİMON İŞTAHINIZI BASKILAMAYA YARAR
Fazla kilolarınızdan şikayetiniz varsa ve bir uzmandan yardım alıyorsanız, size reçete ettiği diyet, muhtemelen bol su içmeniz gerektiğini söylüyordur. Su içmek; hem kilo vermenize, hem de vücut yağ endeksinizin azalmasına yardımcı olur. Su içmek ve kilo vermek arasındaki ilişkiyi inceleyen bazı çalışmalar, her öğünde 500 mililitre su içmenin kilo vermeye yardımcı olduğunu ve söz konusu öğünde normalden daha az yemek yendiğini gösterdi. Benzer çalışmalardan biri de soğuk su içmenin metabolizmayı hızlandırdığını gösterdi. Ayrıca içtiğiniz suya limon ve benzer aromalar eklemenin iştahı baskıladığı da yapılan çalışmalardan birinde gösterildi. İçtiğiniz suyu tatlandırmak, kilo vermenize yardımcı olabilir. Su içmek için susamayı beklemeyin! Sık sık su içmeyi alışkanlık haline getirin ve vücudunuza ihtiyacı olanı verin.