Uzaktan eğitim süreci marttan bu yana hayatımıza girmiş oldu. Önceleri kısıtlamalar, bilgi edinme süreci ve salgın kavramını anlamakla geçti. İnsanlık günlük yaşamını sürdürmek, geleceğe ilişkin umutlarını taşımak durumunda. Bu anlamda herkes yeni normlara olabildiği kadar uyum sağlamaya çalışmakta. Öğrencilerimiz de her yaş düzeyinde hem kendi gelişim süreçlerini hem de akademik eğitim hayatını sürdürmek zorundalar. Bu süreçte oluşan güçlükler okul, aile ve öğrencilerin sorumlulukları iş birliği yapılarak birlikte aşılmalı. Bu konuyu Uğur Okulları Genel Müdürü Nevzat Kulaberoğlu ile değerlendirdik. Ebeveynler, öncelikle sağlıklı kalmak için gerekli kurallara uymalı. Sürecin ne kadar devam edeceği biraz daha anlaşılabilir hale geldiği için evde yaşam düzeninin ve kurallara bağlı bir rutinin oluşturulması önemli. Bu rutin içinde ders programının öğrenci ve aile tarafından ortak gündem ile takip edilmesi oldukça önem taşıyor. Olabildiği kadar sade ve dış etkenlerden arınmış bir çalışma ortamı oluşturulmalı. Öğrencilerin ders sırasında gerekli tüm kitap, defter, tablet gibi araç gereçleri yeterli düzeyde yanlarında bulundurulmalı.
Bu dönemde yaş gruplarına göre ebeveynlerin geliştirmeleri gereken davranış biçimleri farklılaşacaktır. Sınırların net belirlenmesi, kuralların açık olması, herkes için yaşam zorluğundan çıkışın bir güçlendirici etkisinin olacağının (psikolojik sağlamlık) unutulmaması gerekiyor. Çünkü, zorlu yaşam olayları karşısında tüm baş etme potansiyelimizin ortaya çıkması bizlerin elinde. Karşılıklı anlayışı içeren içten iletişim ile süreç yürütülmeli.
Anne babalar da hem kendileri hem de çocukları için 'bu dönemde kaybedeceklerimizden çok neleri kontrol edip neleri kazandırabiliriz' diye düşünmeliler. "Yaşam değerlerini fark etmek ve fark ettirmek" için sürekli aile sohbetleri ve ilham kaynağı olabilecek belgeselleri incelemeli, biyografi okuması yapmalılar. Yarın için hazırlıklı olmak, bugünü iyi geçirmeye bağlı. Kaygılanarak 'Neden bu dönem bize denk geldi' gibi işlevsiz sorularla vakit kaybetmemeliler.
Bu dönem işlevsiz bazı davranışların da alışkanlık haline gelmesine neden oluyor. Bunlar teknoloji bağımlılığı, aşırı televizyon izlemek, beslenme sorunları gibi. Bunların olmaması için zamanı çok iyi planlamalı ve uyum konusunda motivasyon sürekli yüksek tutulmalı. Yeni normal denilen süreç açısından, yeni beceriler de gelecek dönemin beklentileri arasında yer aldı. Esneklik, stresle baş etme ve uyum, psikolojik sağlamlık, aktif öğrenme gibi becerilerin kazanılması, içinde bulunduğumuz süreç için çok önemli.
***
SABAH SEKTÖR BULUŞMALARI
Bu yıl Türk basınının lider yayını SABAH gazetesinin 35. kuruluş yıldönümünü kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. 35. yaşımızda, ülkemizin önde gelen sektörlerinin karar yapıcılarını, fikir liderlerini bir araya getireceğimiz sektör toplantıları düzenlenecek. Tamamen salgın kurallarına uygun, izleyicisiz gerçekleştireceğimiz panel dizimiz "SABAH 35. Yaş Sektör Buluşmaları" adı altında 17 Aralık'ta, yeni medya üssümüz Turkuvaz Medya Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Paneller dizisi aynı zamanda webinar olarak YouTube ve SABAH TV kanallarımızdan canlı olarak yayınlanacak. Ben de saat 11.15-12.30 arası Eğitim Paneli'nin moderatörlüğünü yapacağım. 33 yıldır SABAH gazetesi ailesinde olmanın gururunu yaşıyorum.