ÖSYM'nin geçtiğimiz yıllarda YGS ve LYS olarak iki aşamada yaptığı üniversiteye giriş sınavı bu yıl tek aşamalı olacak. Sınavın adı YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) oldu ve uygulamada da bazı değişikliklere gidildi. Temel Yeterlilik Testi, Alan Yeterlilik Testi ve Yabancı Dil Sınavı olmak üzere üç oturumda yapılacak sınavı ve üniversiteye girişte yeni sistemi değerli dostum, Uğur Okulları Genel Müdürü Nevzat Kulaberoğlu ile değerlendirdik.
Sınavın ilk aşamasında süre 135 dakika olacak ve TYT'de Temel Matematik ile Türkçe'den 40'ar, Fen ve Sosyal Bilimler'den 20'şer olmak üzere toplamda 120 soru sorulacak. Tek kitapçık ve tek cevap kâğıdı verilecek. TYT'de muhakeme, akıl yürütme, okuma, anlama, kavrama ve dil hâkimiyeti ile temel matematiksel ilişkilerden yararlanmanın ölçülmesi amaçlanacak. Tüm adaylar bu sınava girmek zorunda. Adayların TYT'den önlisans tercihi yapabilmesi için 150, lisans tercihi yapabilmesi için ise 180 baraj puanını geçmesi gerekiyor.
Tercih dönemi
AYT, MEB lise müfredatı esas alınarak hazırlanan sorulardan oluşacak. Tek kitapçık verilecek bu oturumun süresi 180 dakika olacak. Toplam 4 testin her birinden 40'ar soru sorulacak. Adaylar tercih doğrultusunda bu testleri cevaplayacak. Sınavın üçüncü oturumu olan Yabancı Dil Sınavı'nda ise 80 soru olacak.
Bu yıl TYT'ye 2 milyon 322 bin 421, AYT'ye ise 1 milyon 982 bin 669 kişi aday başvurdu. YKS'nin, üst üste yapılan birçok değişiklik nedeniyle önceki yıllara göre daha stresli geçmesi muhtemel. Tüm adayların girmesi, değişikliklerin getireceği yıpranmayı engellemesi ve ikinci oturuma olan motivasyonu düşürmemesi adına TYT oturumunun kolay, AYT oturumunun ise bilgiyi ölçmeye dayalı ve TYT'ye göre zor olacağı öngörülmekte.
Tercih dönemi, eski sistemin ve puan türlerinin farklılaşmasından kaynaklı üniversite ve bölümlerin taban puanlarının net olarak bilinmemesi nedeniyle, önceki yıllara göre daha zor geçecek. Temel kıstas yine başarı sırası olacak gibi. İstediği puanı alamayan önemli bir grup yeniden hazırlanmak isteyebilir. Ancak sınav sisteminde değişiklik yapılmayan dönemlerde bile, yeniden hazırlanan öğrencilerin puanlarındaki artışın yüzde 5-10 arasında olduğu bilinmeli. Adayların bu yıl yerleşmek için yeterli çabayı göstermeleri gerek.