15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından Türkiye çok önemli bir sınavdan geçti. Bu süreçte en önemli boyutlardan biri de yükseköğretimde yaşanıyor. 23 Temmuz'da yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan 15 vakıf üniversitesindeki öğrencilerin durumu YÖK'ün önüne çözümü güç bir sorunlar yumağı çıkardı. Sorunlara akademik bütünlüğü zedelemeyecek, adil, kamu vicdanını rahatsız etmeyecek bir çözüm üretmek kolay olmadı. Uygulamayı değerli kardeşim ve öğrencim Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Burak Kılanç ile masaya yatırdık.
Uygulamanın kuralları
1- Kapatılan üniversitelerdeki öğrenciler öncelikli olarak sahipsiz kalmamalıydı, bu nedenle her öğrenci bir koordinatör üniversite ile ilişkilendirildi. Öğrenciler bu hafta içinde ÖSYM'nin açıklayacağı uygulama esasları çerçevesinde tercih yapacak; üniversiteye yerleştirilecek. Yerleştirmede, özetlemek gerekirse, öğrencinin kapatılan okula girdiği yıldaki puanları tercih ettiği programın o yıldaki taban puanı ile kıyaslanacak, eşit ve daha düşük puanlı programa yerleştirilecek. Yerleşme, puana göre olacağı için, kamu vicdanı zedelenmeyecek. O okul artık öğrencinin esas okulu olacak.
2- Öğrenciler sadece okuyageldikleri bölümle aynı adlı bölümleri tercih edebilecek. Örneğin Çevre Mühendisliği'nden okuyan bir öğrenci İnşaat Mühendisliği'ni tercih edemeyecek.
3- Öğrenci, kapatılan üniversitede ödeyegeldiği ücretin aynısını yerleştiği üniversiteye ödemeye devam edecek. Burada kapatılan üniversitedeki muhasebe kayıtları esas alınacak; kardeş indirimi, ek başarı bursu gibi sonradan kazanılan burslar sürecek.
4- Öğrenci yeni okulunda değil de başka bir şehirde (örneğin yaşam düzenini kurduğu, kapatılan üniversitenin olduğu şehir) okumak isterse, özel öğrenci statüsü ile o şehirdeki bir üniversitede ders alabilecek, öğrenciliği sürdürebilecek. Aldığı dersler yerleştiği esas üniversitede sayılacak ve diplomasını esas üniversiteden alacak.
5- Öğrenciler yerleştirme sürecinin ardından, o üniversiteden başka bir okula yatay geçiş de yapabilecek. Yatay geçiş bilindiği üzere iki yolla oluyor. Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş son derecek esnek, son başvuru tarihi 31 Ağustos. Kontenjanlar hayli yüksek, her sınıf seviyesinde (hazırlık dahil) yapılabiliyor ve taban puan şartı tuttuğu takdirde, üniversite senatosunun ek bir kısıtlama getirmesi mümkün değil. Not Ortalamasına göre Yatay Geçiş'in son başvuru tarihi de 31 Ağustos'a uzatıldı. Bu yolla geçiş kontenjanları kısıtlı ancak ilgili yönetmeliğe göre, kontenjanlar üniversitenin kararı ve YÖK'ün onayı ile esnetilebilecek. Bakalım hangi üniversite ne kadar öğrenci dostu olacak?
6- Kapatılan üniversitelerin öğrencileri ile ilgili en sıcak konulardan biri de bu öğrencilerin alacağı diplomalarda kapatılan üniversite isminin yer alıp almayacağı. Bence, almamalı. YÖK'ün aldığı son karara göre hem diploma hem de diploma eklerinde kapatılan üniversitenin ismi olacak. Ancak bu konuda ciddi bir tepki oluşmuş durumda ve uygulamanın nereye çevrileceği önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.