Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Milli Savunma Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kuruldu. Buna göre, Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde kurulan Milli Savunma Üniversitesi, rektörlüğe bağlı olarak, kurmay subay yetiştirmek ve lisansüstü eğitim vermek amacıyla yeni kurulan enstitülerden, kara, deniz ve hava harp okullarından, astsubay meslek yüksekokullarından oluşacak. Üniversitenin rektörü, Milli Savunma Bakanı'nın önereceği ve Başbakan'ın uygun göreceği üç aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek. Ayrıca rektöre, görevlerinde yardımcı olmak üzere sayısı dördü geçmemek üzere Milli Savunma Bakanı tarafından rektör yardımcıları atanacak. Üniversitenin teşkilatı, Bakanlar Kurulu kararıyla oluşturulacak.
YÖK, 30 Ağustos'ta harp okulları ve astsubay hazırlama okullarından mezun olacak subay ve astsubayların alanlarına ve puanlarına göre en uygun fakülte ve yüksekokulları belirleyecek. Rütbe alamayacak mezunlara, üniversite diploması verilecek. Ara sınıftakiler ise sınava girdikleri yılın puan ve alanlarına göre üniversitelere nakil olacak. Bundan sonra, lise ve dengi okullardan mezun olan tüm çocuklarımız bu sınavlara girebilecekler, ter döküp, emek verip kazandıklarında Türk ordusunun şerefli bir mensubu olma imkânını bulabilecekler. Hükümetin, Milli Savunma Üniversitesi kurulması kararına, bir eğitimci olarak destek veriyorum. Zaten, başta ABD olmak üzere, birçok gelişmiş ülkede, benzer yükseköğretim kurumlarında bu tür askeri eğitim veriliyor.
Yeni yol haritası
Yazılı medyadan öğrendim, 2000 ile 2007 arasında askeri liseyi kazanan öğrencilerin 1598'i ortaokul birinci sınıfı dışarıda okumuş. Hiçbiri SBS'ye, TEOG'a girmemiş. Doğrudan askeri lise sınavına girmiş. O günlerde bu anormal sonuçları, yöneticilerin değerlendirememelerini anlayamıyorum. 2000 ile 2014 arasında sınava giren tüm öğrenciler ne hikmetse üstün zekâlı. Bu yıllarda askeri liselere giriş sınavında sorular çalındığı için, tamamını ya da tamamına yakınını doğru yapan öğrenci sayısının bir yıl 419, başka bir yıl 700 olduğuna dikkatinizi çekerim. Ne zaman, ÖSYM'de 2014'te köklü değişiklikler olup, sorular çalınamayınca, bu sayı 2'ye düşüyor. Bu defa da FETÖ'den olmayan, başarılı öğrenciler mülakatta eleniyor.
MEB, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından kapatılan askeri liselerdeki öğrenciler için yol haritasını da belirledi. Bu öğrenciler mesleki ve teknik, imam hatip ya da Anadolu liselerine yerleştirilecek. Kapatılan beş askeri lisede 10, 11 ve 12'nci sınıflara denk düşen toplam 3 bin 103 öğrenci bulunuyor. Askeri liselerde 81 ilden öğrenci mevcut. Kapatılan askeri liselerdeki öğrenciler ülke geneline istediği ile ve okul türlerine göre tercih yapabilecek. Yerleştirmede öğrencilerin, liseye girdiği yıl SBS ya da TEOG'dan hangisinden puanı varsa, o dikkate alınacak. Kapatılan askeri okullardaki öğrencilerin nakil komisyonlarına 22 Ağustos'a kadar başvuru yapmaları gerekiyor. Bu tarihe kadar başvurmayanlar, puanlarına göre resen nakil olacak. Eğer öğrencinin istediği okul türüne puanı yetmezse, o zaman puanına uygun bir okul türüne yerleştirilecek.