Özel okulların lise 1. sınıf kayıtları sürüyor. Özel okul seçimini değerli dostlarım, İSTEK Okulları Kampus Müdürü Nilgün Baturalp ve Fen Lisesi Müdür Yardımcısı Burak Çardak'la masaya yatırdık. Veliler ve öğrenciler hazırlığı olan bir özel Anadolu lisesi seçmeli. Özel Anadolu liseleri birinci yabancı dili çok iyi, ikinci yabancı dili ise iyi derecede bilen öğrenciler yetiştiriyor. Dünyada söz sahibi olmak isteyen gençler, öncelikle anadilini, mutlaka bir yabancı dili ve artı ikinci yabancı dili çok iyi bilmeli. Özel Anadolu liselerinde sözel, eşit ağırlık, sayısal, güzel sanatlar ve dil alanlarında okumak isteyen öğrenciler için geniş bir yelpaze mevcut.
Özel Anadolu lisesi okuyan öğrencinin en önemli kazanımı dil yeterliliği. Bu liselerde hazırlık sınıfı okuyan öğrenci üniversitede hazırlık sınıfını atlayabiliyor. Gençlere ve velilere önerim, okuduğu özel okulda, anaokulundan itibaren dil eğitimi alıyorsa dil yeterliliklerini artırmak için okulunun Anadolu ve fen lisesini seçmeleri olacak. Özel okullarda 11 Temmuz'da tam gün ön kayıt, 12 Temmuz'da tam gün asil kayıt; 13-14 Temmuz'da ise serbest kayıt yapılacak.
İdari tatilde isteyen okullar kriterlerini belirterek aday kaydı yapabilecek. Adaylar 15 Temmuz'a kadar özel okullara kayıt yaptırabilir. 15-25 Temmuz arası ise devlet okulları için tercih dönemi başlayacak. Ancak özel okullara kayıt yapanlar tercih yapamayacak. 8 Ağustos'ta tercihler açıklandıktan sonra, 2. ve 3. nakil tercih döneminde özel okullarda tercih yapabilecekler. Tabii, istedikleri devlet okullarında kontenjan müsait olursa.
Fen liseleri
Fen liseleri bilim adamı yetiştirmek amacı ile kurulmuş. Bunun için bu liseleri seçmek isteyen öğrencilerin matematik ve özellikle fen derslerine ilgili olması gerekiyor. Öğrenci eğer bu derslerden sadece birine ilgi duyuyorsa fen liselerini seçmemeli. Fen lisesi eğitimi, akademik hayatını sağlık bilimleri, mühendislik fakülteleri, mimarlık fakülteleri gibi alanlarda sürdürecek öğrenci için ön hazırlık niteliği taşıyor. Bunun için seçim yaparken ailenin ne istediği değil, öğrencinin yeteneği ve ne düşündüğü önemli.
Fen liselerinde öğrenciler özellikle fen derslerini gözlemleyip, bilim ve teknoloji bütünlüğünde emek harcayarak projeler üretip bu projelerle ulusal ve uluslararası alanda yarışmalara katılırlar. Tüm bu çalışmalarında da üniversiteden danışmanlık alırlar. Bu yarışmalarda alacakları derece onlara üniversiteye girişte ek puan olarak geri döner. Dereceye giremeyen öğrencilere de özverili çalışmaları göz önüne alınarak teşvik amaçlı puan verilmesinin olumlu katkı sağlayacağını düşünüyorum.