Anayasa Mahkemesi, Özel Eğitim Kurumları Kanunu'ndaki 'dershaneler' ibaresinin yürürlükten kaldırılması, dershanelerin dönüştürülmesi ve dönüşümü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin eğitim öğretim faaliyetlerinin 1 Eylül'e dek sürebileceğine dair hükümleri iptal etti. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde, doğru bir düzenleme yaparak, belirli derslerden, özel öğretim kursları açılabileceğine karar verdi.
Peki, atılan bu yeni adımların ardından nelerle karşılaşacağız? Öğrenciler adaptasyon sürecini nasıl geçirmeli? Takviye kursları hangi artı ve eksilerle geliyor? Gelin birlikte akıllardaki bu soruların yanıtlarını arayalım. Liseye girişte, MEB'in sınavı okula odaklı bir sistemi getirmesi, dershaneye ihtiyacı ortadan kaldırdı. Zamanla, üniversiteye girişte de okula dayalı sistem getirildiğinde, dershaneye ya da benzeri kuruluşlara gerek kalmayacak.
1 Eylül'den itibaren dershaneler kapandı. Böylece eğitimde bir devir de kapanmış oluyor. Bence doğru bir karardı. Şöyle ki; 5 gün okulda, 2 gün dershanede eğitim alan öğrencilerin sosyal yaşamı olmuyordu. Ne yazık ki, üniversite ya da liseye giriş sınavında hazırlık dönemi söz konusuydu. Bir puanın dahi on binlerce öğrenciyi ekarte ettiği sıralama sınavında, kim daha iyi hazırlanıyorsa o seçiliyordu. Okullar da bu hazırlığı karşılayamıyordu.
Dershaneler ilk kurulduklarında test sistemini öğrenciye veriyordu. Ancak bir süre sonra okullara takviye derslerine başladılar ve okulların önüne geçtiler. Dershanelerin bu denli önem kazanması, sınavlara bağlı hareket etmemizden dolayıydı. Hükümetimiz cesur bir kararla dershaneye bağımlılık algısını ortadan kaldırmak istedi. Bu konuda da başarı sağladı.
Mevcut şartları değerlendirdiğimizde, lise son öğrencisi, okulda üniversiteye hazırlık kursu açılacağı için sorun yaşamayacak. Gerek devlet gerekse, özel okullar imkân dahilinde tüm hazırlıklarını yaptılar. Ancak burada sayıları 600 bini bulan mezun öğrencilerin durumu vardı. Bu öğrencilerle ilgili de özel eğitim kurumları açılabileceğine karar verildi. Bu kurumlar pazar hariç, 6 gün üç bilimden kurs verecek. Bence, üç bilimle sınırlandırma bir kez daha gözden geçirilmeli.
Mezunlar için halkevlerinde ücretsiz üniversiteye hazırlık kursları açılacak. Ayrıca temel liselerin cumartesi kurslarına devam edebilecekler. Her yeni düzenlemede olduğu gibi ilk etapta bazı problemler yaşanabilir. Bir süre sonra MEB'in değerli yöneticileri bu sorunları çözer. Şunu çok iyi biliyorum ki, MEB bu konuda elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor.