14 Eylül Pazartesi açılması beklenen ve turizm sektörünün ertelenmesini istediği okulların açılış tarihi değişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu okulların Kurban Bayramı sonrası 28 Eylül Pazartesi günü açılacağını açıkladı. Bu durumda müfredat gereği yaz tatili tarihi de değişti. 10 Haziran'da kapanması planlanan okullar, 17 Haziran Cuma günü kapanacak. YÖK'ten aldığım bilgiye göre, üniversiteler istedikleri tarihte akademik yılı açabilecek. Bazı üniversiteler eylül sonu, bir kısmı da ekim başında açılmayı planlıyor.
Erteleme bazı sektörleri mutlu derken, bazılarını da üzdü. Madalyonun ön yüzüne baktığımız da, turizm sektörü mutlu. Bu yaz sınavlar nedeniyle aileler tatile çıkamamıştı. Okulların açılış tarihinin ertelenmesi turizme canlılık kazandırabilir. Bu karar sadece otelleri değil, ulaşımdan tarıma kadar birçok sektörü de canlı tutacak.
Turizm sektörü çok kritik bir dönemden geçiyor. Özellikle yabancı turist sayısında ciddi düşüş yaşanıyor. İç turizmde ise iyi bir dinamizm var. Bu hareketlilik sürerse, yabancı turistten kaynaklı kayıp yerli turistle telafi edilebilir.
Gelin şimdi de madalyonun arka yüzüne bakalım. Okulların açılış tarihinin 28 Eylül'e ertelenmesi kitap, kırtasiye, tekstil ve servis araçları sektörlerini zor durumda bıraktı. Okullar yıllardır 15 Eylül civarında açılır; 20'sini geçmez. Herkes, bu tarihi göz önüne alarak ödeme planı yapar.
Kitapçı ve kırtasiyeciler de eylül, ekim ve kasıma çek ya da senet verir. 28 Eylül'de okul açılacak, kırtasiyeci 30 Eylül'de nasıl ödeme yapacak? Veliler çoğunlukla okullar açıldıktan sonra alışveriş yapar. Gençliğimde bir süre kitap dağıtımcılığı yaptım. Bilirim, her yıl piyasalar okulların açılmasıyla canlanırdı. Bu yıl piyasalar zaten kilitli. Bir de, Kurban Bayramı alışverişi, okul alışverişi ile birleşti. Bu tablo sadece kitap ve kırtasiyecileri değil, okul kıyafetleri satan tekstil ve servis araçları sektörlerini de olumsuz etkiledi.
Kısacası, tüm sektörler, domino taşı düzenine bağlı. Biri yerinden oynadı mı, diğerleri dağılıyor. Biliyorum, bu ertelemeyi turizm sektörünün düzelmesi için yaptınız. Ancak, bu son olsun. Değerli MEB yöneticilerine sesleniyorum, bundan sonra okullarımızı tatil etmeyelim. Küçük bir hesap yaptım, eğitim- öğretim 180 günden az olamaz. Ancak resmi tatiller çıkarılınca eğitime 177 gün kalıyor. Üstelik buna kar, sınav, seçim gibi nedenlerle verilen tatiller dahil değil.