Yeni kurulan ve temel bilim alanları henüz gelişmemiş olan üniversitelerin, öğrencilerce tercih edilmemesi nedeniyle fizik, kimya, biyoloji ve matematik programları boş kaldı. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) "gelişmiş üniversitelerin temel bilim programlarının kapasitelerinin artırılması suretiyle, bu programların güçlendirilmesi" kararını aldı. ODTÜ, Hacettepe, İstanbul gibi gelişmiş üniversitelerdeki temel bilimler programları tamamen dolu. Yeni kurulan ve gelişmekte olan bazı üniversitelerimizde ise bu bölümler boş. Fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi alanları isteyen öğrencilere kapasiteleri artırılan gelişmiş üniversitelerde eğitim imkânı sağlanacak. Böylece bu alanlarda daha nitelikli eğitim imkânı da ortaya çıkacak. Ayrıca, bu sene temel bilimler programlarını teşvik için birtakım düzenlemeler de yapılacak. Bu programların kapatılacağı hakkındaki haber ve yorumlar kesinlikle doğru değil.
Ülkemizde, temel bilimlerde iş imkânı oluşturmada çok başarılı değiliz. Bu yüzden de, yüksek puanlı üniversite adayları matematik, fizik, kimya, biyolojiyi seçmiyor. Fizik bölümünü tercih edecek ve bu alanda başarılı olabilecek bir öğrenci, iş garantisi nedeniyle elektronik bölümünü, biyoloji veya kimya okuyacak çok iyi öğrenciler, bunun yerine, doğal olarak tıbbı tercih ediyor. Bunları yönlendiren en önemli motivasyon gücü, iş imkânı oluyor. Üniversite sınavında ilk bine, ilk iki bine giren ve temel bilimleri seçen öğrencilere, kamuda iş garantisi gibi konuların üzerinde çalışılıyor. Ayrıca, üniversitede asistanlık veya TÜBİTAK'ta sınırlı sayıda olsa da iş garantisi verilebilecek. Toplum olarak da yanlış yapıyoruz. Önceden temel bilimlerden mezun bir bilim adamına gösterilen saygıyı, şu anda göstermiyoruz. Bu çalışmalardan sonra, temel bilimlerin yeniden değer kazanacağını düşünüyorum. Oluşturulacak yeni özel şartlar, 2015 tercih kılavuzunda anlaşılır şekilde yer almalı.
Temel bilimler eğitimi olmadan hiçbir şey olmaz. Bence, öğrenciler bu bölümlere lisede teşvik edilmeli. Temel bilimlerde gelişme gösteremeyen bir ülkenin uluslararası yarışta ayakta kalması mümkün değil. Temel bilimlerde sayı azaltılmalı, teşvikler artmalı ve iş güvencesi verilmeli. Ar-Ge kavramları geliştirilmeli ve kalite yükseltilmeli. Ayrıca, bu programları ilk 5-10-20 binde seçenlere de burslarla destek verilmeli.
Kısacası, YÖK temel bilimleri kapatmıyor, güçlendiriyor. Yaptığı düzenlemeler doğrudur.