Sağlık Bakanlığı, Ankara'da başlayan domuz gribi salgınında vaka sayısının arttığını açıkladı. Hıfzıssıhha laboratuarlarında alınan örnekler inceleniyor. Vaka sayısı ne yazık ki artabilecek. Ülkemizde domuz gribiyle ilgili her türlü tedbir alınmaya çalışılıyor. Sağlık Bakanlığı 30 milyon adet domuz gribi aşısı getirtiyor. Herhangi bir şekilde okullarımızda hastalığın görülmesi halinde, eğitime belli bir süre ara verilecek. Milli Eğitim Bakanlığımız, bu hastalığın yayılması durumunda, eğitimin aksamaması açısından telafi eğitim veya diğer koşullarda neler yapılabileceğini kararlaştırdı. İki farklı birim olarak, önleyici ve eğitimi telafi edici olarak çalışmalar sürüyor.
Bu konuda velilerimize de sorumluluk düşüyor. Çocuklarını yakından takip etmeliler. Özellikle temizlik konusunda daha özenli davranmalılar. Okullar ise, domuz gribiyle ilgili öğretmenlerini, velilerini, öğrencilerini kontrollerin yapılması ve belirtiler konusunda uyarmalı. Sınıflar, masalar, kapı kolları, açma kapama düğmeleri, kısacası sınıf materyalleri temizlenmeli. Tuvaletlerde muhakkak antibakteriyel sıvı sabun bulundurulmalı. Öğrencilerimiz sık sık ellerini yıkamalı. Bu mikrop kalabalık ortamlarda bulaşabilir. Hijyen konusunda yeterli tedbirleri alırsak, başımız daha az ağrır. Değerli veliler, ateşi, kırgınlığı varsa, çocuğunuzu okula göndermeyin. Bu konuda hepimiz üzerimize düşen görevi yapmalıyız.
Hastalığın belirtileri neler?
Domuz gribi yeni tespit edilen İnflüenza A tipi virüsün oluşturduğu bir solunum yolu hastalığı. Bu virüs ilk başlarda domuzlardan insana geçtiği için bu isim verilmiş. Şimdilerde insandan insana da geçmeye başladığından Yeni İnfluenza A-H1N1 virüsü deniliyor. Şikâyetleri aynen mevsimsel grip hastalığındaki gibi. Ateş teşhis için en önemli bulgulardan biri. Solunum güçlüğü veya nefes darlığı gibi durumlarda acil tıbbi yardım gerekebilir. Şüphelenilen hastaların teşhis ve tedavi imkânı olan devlet hastanelerine gönderilmesi gerekiyor.
Bu virüs insandan insana öksürme ve hapşırma yoluyla bulaştığından, öksürme ve hapşırma esnasında kâğıt mendil kullanmak, ağzımızı elimizden ziyade kolumuzla kapatmak gerekiyor. Elimizde bulunan virüsün dokunulan her yere bulaşmasından dolayı; ellerimizi çok sık sabunla yıkamamız gerekiyor. Evlerde müşterek havlu yerine kâğıt havlu kullanılmalı. Domuz gribi hastanede teşhis edilebilecek bir hastalık. Bu konuda bir şüphe uyanırsa hastaneye başvurmalısınız. Teşhis edildikten hemen sonra tedavinin başlaması zorunlu. Panik havası oluşturmamalıyız. Bu korunma tedbirlerini bireysel olduğu kadar toplum olarak da yaptığımızda hastalığın yayılmasını önlemiş oluruz. Doğal olarak bu günlerde okullarımızda domuz gribi sendromu yaşanacak. Öğrenciler karmaşık tepki verebilir. Bu konuda okullarımızda çocuklarımıza, okul dışında da insanlarımıza bilgi verilmelidir.