Üniversiteye girişte uygulanacak olan, iki aşamalı yeni sistemle ilgili konferanslara katılıyorum. Gördüğüm kadarıyla, bir taraftan eğitimciler yeni sisteme adapte olmaya çalışırken, öğrenciler ve veliler de farklılıkları anlamak için danışmanların kapısını aşındırıyor. İki aşamalı sisteme göre alan seçecek lise 11'inci sınıf öğrencileriyle, tercih yapacak olan 12'nci sınıf öğrencilerinin kafaları bayağı karışık. Bu sistemde, ortaöğretim başarı puanında katsayı farkı kalmadı. Öğrencilerin meslek lisesinde ya da genel lisede okuması, herhangi bir ayrıcalık getirmiyor.
Şimdi sorun hangi mesleği seçmeliyim ki, mutlu olayım, daha doğrusu iyi para nasıl kazanmalıyım? Bence bundan sonra en önemli sorun, doğru meslek seçimi olacak. İki aşamalı yeni sistemde, matematikfen puanlı bölümlere ilginin artacağına inanıyorum. En çok tercih edilen bölümlerde tıbbın ardından elektrik-elektronik ve bilişim temelli mühendislikler geliyor. Endüstri, biyomedikal ve biyomühendislik, diş hekimliği, eczacılık, fizik tedavi ve rehabilitasyon da fen bilimleri alanından yıldızı parlayan bölümlerden birkaçı.
Türkçe-Matematik puan türünde de hukuk, psikoloji, turizm ve uluslararası ilişkiler; Türkçe-Sosyal alanında ise iletişim, Edebiyat ve Türkçe öğretmenliğinin popülerliği artmış durumda. Konferansların sonunda yaptığım sohbetlere göre, gençlerin tercihinin, doktor, avukat, mühendis, öğretmen gibi çatı meslekler üzerinde yoğunlaştığını tespit ettim. Değerli dostlarım, iki aşamalı yeni sınav sitemiyle ilgili her türlü sorununuzda daima yanınızda olacağım.