Bu öğretim yılının sonunda ilköğretim 6. ve 7. sınıflar Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) katılacak. 6. sınıfta 80, 7. sınıfta 90 soru yöneltilecek. Bu sınavlarda Türkçe, matematik, fen, sosyal, din kültürü ahlak bilgisi ve yabancı dilden sınıf müfredatına odaklı sorular çıkacak.
Alt sınıflardan soru yok. En yüksek katsayı Türkçe ve matematikte (4). Daha az katsayı fen ve sosyalde (3). En az katsayı ise y.dilde (1) olacak.
6, 7 ve 8. sınıfların sonunda SBS yapılacak. Bu sınavlar yüzde 70 etkileyecek. 6, 7 ve 8. sınıfların sonunda öğrencilerin başarı puanlarına göre Yıl Sonu Başarı Puanları (YBP) hesaplanacak. Bu puanın da yüzde 25'i alınacak. Yöneltme ve Davranış Puanı (YDP), 6, 7 ve 8. sınıflarda öğrencinin sergilediği davranışlarla yöneltme yönergesinin verileri dikkate alınarak yapılan değerlendirmelere göre belirlenecek. YDS'nin yüzde 5 ağırlığı olacak.
6, 7 ve 8. sınıflarda her bir öğrencinin SBS, YBP ve YDP sonuçlarının belirlenen oranlardaki etkisine dayalı olarak, her bir sınıf için Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP) hesaplanacak. Her bir sınıf için elde edilen OYP'lerden, 6 . sınıfın yüzde 25' i, 7. sınıfın yüzde 35' i, 8. sınıfın yüzde 40' ı alınarak, ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede kullanılacak Genel Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (GOYP) elde edilecek. 2009'da yapılacak yerleştirmede ise 7. sınıfın yüzde 40, 8. sınıfın yüzde 60'ı alınacak.
Son OKS' ye dikkat
Bu yıl son kez yapılacak Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda (OKS) sorular müfredatın tümünden çıkmayacak. Soru çıkmayacağı düşünülen dersler ve konuları şöyle sıralayabiliriz. Matematik: İşlem ve Modüler Aritmetik. Geometri: Dik Üçgende Öklid Bağıntıları . Kimya: Kimyasal Tepkimelerden Katlı Oranlar Yasası. Biyoloji: Yönetici Moleküller konusunda; RNA ve protein sentezi, hücre bölünmesinin evre isimleri, bitkisel ve hayvansal dokular, bitkiler alemi, hayvanlar alemi, mikroorganizmalar. Tarih: Yakınçağ Avrupası'nda 1815 Viyana Kongresi. Fizik, Türkçe ve Coğrafya derslerinde yeni 8. sınıf müfredatında olmayan konular, önceki sınıflarda işlendiğinden orta düzeyde soru çıkacağı düşünülüyor.
Biliyorum sınavlara girecek öğrenciler ve aileleri son dakika yapılan değişiklikler yüzünden şaşkınlık içinde. Bu günlerde iki taraf birbirine kırıcı olabiliyor. Sevgili gençler ailelerinize kırılmayın. Onlar sizi çok seviyor. Tek dilekleri siz çocuklarının iyi bir okulu kazanması.
Değerli veliler sınavlara yaklaşık 45 gün kaldı. Çocuklarınıza onaylamadığınız hareketlerinden dolayı kızmayın. Şu anda yalnızca binde bir puanın dahi çok önemli olduğu sınavı düşünüyorlar. Onları dinleyin. Onlara güveninizi ve sevginizi gösterin. Sınavlarda bilginin yanı sıra zamanlama ve test taktiği de çok önemli. Burada sistem alışkanlığını deneme sınavı çözerek elde edebilirsiniz.
Bu panele katılın
Eğitim kalitesi yüksek bir lisede okuma hayali kuran her genci en çok heyecanlandıran kelime SBS-OKS'dir. Sınavın sonunda açılan kapı, genci " Nasıl bir gelecekte yaşamak istiyorum " sorusunun yanıtıyla karşılaştırır. Genç haftanın 5 günü okula, 2 günü dershaneye gidiyor. Yaşı gereği olan sosyal ve duygusal yaşamdan uzak kalıyor. Varsa yoksa test... test. Evet ben de sınavların kalkmasını istiyorum. Ancak önce şu sorumu yanıtlayın. Hangi adaletli sistemle Fen ve Anadolu liselerine öğrenci yerleştirilecek? O zaman size adam gibi bir eğitim sistemi sunamayan biz büyüklere kızsanız dahi, lütfen oyunu kuralına göre oynayın. Başka çareniz yok.
Sevgili veliler; 27 Nisan, saat 15.00'de Bahçeşehir Belediyesi, Final Dergisi Dershaneleri işbirliği ile Önde Koleji konferans salonunda düzenlenecek " SBS-OKS' ye 5 Kala Genç-Aile İletişimi " konulu bir panelde konuşmacı olacağım. Daha geniş bilgiyi 0212 669 83 00 no'lu telefondan alabilirsiniz.
Beykent Üniversitesi'nce her yıl düzenlenen İletişim Ödülleri kapsamında, 2007'nin en iyileri belirlendi. SABAH'a " En Çok Okunan Gazete " ödülü verildi. Gazetemi okuyarak, destek veren gençlere teşekkür ediyorum.