2008-ÖSS bilmecesi çözüldü. 2004'te genel lise eğitiminin 4 yıla çıkarılması nedeniyle, 2008'de bu liseler mezun vermeyecek. Dolayısıyla, sınava gireceklerin sayısı azalacaktı. Buraya kadar her şeyi biliyoruz. Bilmediğimiz, 2008'deki ÖSS'nin gerçekten bir "fırsat yılı/sınavı" olup olmadığı. ÖSS'ye 1 milyon 643 bin aday başvurdu . 2007'ye göre azalma 133 binle sınırlı kaldı. Başvuru eğitimcilerle, ÖSYM Başkanı'nı da yanılttı. 500 bin öğrencilik bir azalma bekleniyordu. İşte olmadı.
Bu arada ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan da yaptığı çeşitli açıklamalarda, liselerin 4 yıla çıkması ve bu sene mezun vermemesi nedeniyle başvurularda yaklaşık 500 bin öğrencilik bir azalma beklediklerini öne sürmüştü. Prof.Yarımağan, bu tahmininden hareket ederek, 2008 ÖSS'ye girecek adayların yüzde 25 dolayında daha şanslı olacaklarını belirtmişti. Ayrıca ÖSS'ye girecek aday sayısındaki azalma nedeniyle, taban puanlarda farklılık olabileceğini de söylemişti.
Türkiye'de bu açıklamaya bir tek ben katılmamıştım. 2008-ÖSS'ye girmek istemeyen öğrenciler bile, yüzde 25 şans faktörü olduğunu duyunca fikirlerini değiştirdiler. Başvurular bu yüzden yüksek çıktı. Gerek yazılarımda, gerekse katıldığım panellerde daima üniversite adaylarını uyardım. 2008'de ÖSS'ye genel liseler girmeyecek. Geçen yıl 1 milyon 776 bin aday katılmıştı; bu yıl 1 milyon 643 bin öğrenci katılacak. Adaylar ve aileleri "2008 ne kadar güzel, öğrenci sayısı azalıyor, şansımız yüksek" gibi bakabilir. Ancak, madalyonun bir de öbür yüzü var. Puanların oluşumunda "Türkiye soru çözüm ortalamaları" söz konusu olacak. Geçmiş sınavlara genel lise ve meslek liseleri katıldığı için ortalamalar düşüktü. Bu şu anlama geliyor, ortalamanın düşük olduğu yıllarda puan değerleri yüksek olur. O zamanda üniversiteye daha az netle girilir. Ancak 2008'de, bu ortalamayı düşüren liseler sınavda yok.
Benim tahminim, bilgi düzeyi yüksek liseler sınava gireceği için soru çözüm ortalaması yükselecek. Katsayılar düşecek. Bir önceki yıla göre az da olsa daha fazla netle bir yere girme durumu adayların karşısına çıkacak. 2008'de daha zor bir dönem sizi bekliyor. Ayrıca taban puanların değişebileceği görüşü önemli değil. Tercihlerde önemli olan, sizin puanlardaki başarı sıranızla istediğiniz bölümün aldığı son aday sayısıdır. Gençler başta bana kızmıştınız. Ne yazık ki şimdi ben haklı çıktım. Sakın gevşemeyin ve ÖSS'ye ciddi çalışın.