Artısıyla eksisiyle bir Öğrenci Seçme Sınavı daha bitti. Bir milyon 700 bin adayın yaklaşık 400 bini üniversiteli olabilecek. Kısacası adayların heyecanı ağustos ortalarına dek sürecek. İstediğiniz yükseköğretim programında okuyabilmeniz için bilinçli ve doğru bir tercih listesi oldukça önemlidir. Bu nedenle aşağıda belirtilen noktalara dikkat etmeniz yararlı olacak.
2005-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndaki tablolarda her yükseköğretim programını belirten özel bir kod vardır. Her aday, girmek istediği programların kodlarını bu tablolardan bularak istek sırasına göre tercih formu üzerindeki alanlara yazacak ve kodlayacak.
Merkezi yerleştirme, ÖSYM tarafından bilgisayarla yapılır. Adaylar yükseköğretim programlarına; a-Puan durumuna b-Tercih sırasına bakılarak yerleştirilirler.
Her yükseköğretim programına, bu programa tercih listesinde yer vermiş adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilir. Bu işlemde puanı yüksek olan adaya öncelik tanınır.
Tercih yerleştirme işlemi
1- ÖSS'ye katılan tüm adayların SÖZ, SAY ve EA; sınavına girmişse ayrıca DİL puanları hesaplanır.
2- Tüm adayların bu puanlarına Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları ilave edilerek Y-ÖSS-SÖZ, Y-ÖSS-SAY, Y-ÖSS-EA ve varsa Y-ÖSS-DİL puanları hesaplanır. Toplam dört puan türünde tüm adaylar en yüksek puanlıdan en düşük puanlıya doğru sıralanarak başarı sıraları bulunur.
3- Tüm bölümlerin, o bölümleri tercih listesine almış öğrencilere göre başarı sıralaması yapılır. Bir bölümün başarı sıralamasını, o bölümü tercih eden en son adayın puanı oluşturur.
4- Son aşamada, adayların tercih listeleri yükseköğretim programlarının başarı sıralamalarına göre ayrı ayrı incelenir. Adaylar birinci tercihine yerleştirilmeye çalışılır. Eğer puanı birinci tercihine yetmiyorsa ikinci tercihine, ona da yetmiyorsa üçüncü ve daha sonraki tercihlerine yerleştirilir. Puanı tercihlerinin hiçbirine yetmeyen adaylar açıkta kalmış olurlar.
5- Bir aday, tercih listesine yazdığı bölümlerin birkaç tanesini birden kazanacak kadar puan almışsa, bilgisayar onu puanının yettiği en üst sıradaki tercihine yerleştirir.
6- Adaylar son tercihlerine de mutlu olabilecekleri bir bölümü yazmak zorundalar. Çünkü herhangi bir yükseköğretim programını (AÖF hariç) kazanan bir aday kayıt yaptırsın, yaptırmasın 2006 ÖSS'de puan kaybına uğrayacak.
7- Tercih alanlarının tamamını doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih formunda sadece 8 programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği taktirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu 8 programın kodlarını tercih formundaki birinci sıra numaralı yerden başlayarak tercih sırasına göre yazıp kodlamalıdır.
8- ÖSYM yerleştirmede adayların tercihlerinin sıralamasını değil, puanlarını göz önüne almaktadır. Aynı yükseköğretim programını tercih eden iki adaydan Y-ÖSS puanı yüksek olanı, tercih sıralamasındaki yerine bakılmaksızın öncelikle yerleştirilir. Bundan dolayı bir yükseköğretim programını son sıralardaki tercihlerde göstermenin yerleşme şansını azaltacağı veya üst sıralardaki tercihlerde göstermenin yerleşme şansını artıracağı düşüncesi doğru değildir.
9- Adaylar, tercih listesine yazdıkları bölümlerin özel koşulları olup olmadığını kılavuzdan kontrol etmeli. Çünkü durumları kılavuzda belirtilen koşullara uymayan adaylara yerleştirme işlemi sonrası Kazandı Belgesi gelse bile kayıt yaptıramayacaklardır.
10- Özel Yetenek Sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan yükseköğretim programlarında merkezi yerleştirme olmadığından bu bölümlere tercih listesinde yer verilmez. Üniversitelere bizzat başvuru gerekir.