Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

ÖSS doğru zamanlama yanlış

!!!Araştırma!!!

MEB ve Sivil Toplum kurumlarınca "Ya öğrettiğiniz gibi sorun, ya da sorduğunuz gibi öğretin" şeklinde eleştirilen üniversite giriş sistemi, yapılan değişiklikle lise 1, 2 ve 3. sınıf müfredatını kapsayacak. Lisedeki tüm konulardan sorular sorulacak.
2006 ÖSYS, tek oturum iki bölümden oluşacak ve 180 dakika sürecek. İlk bölümde, Türkçe'yi Kullanma Gücü, Sosyal Bilimler'deki Temel Kavram ve İlkelerle Düşünme Gücü, Matematiksel İlişkilerden Yararlanma Gücü, Fen Bilimler'deki Temel Kavram ve İlkelerle Düşünme Gücü ile ilgili sorular olacak. Bu bölümde Türkçe-1, Sosyal Bilimler-1, Matematik-1, Fen-1 testlerinde 30'ar soru yer alacak. 120 soruyu tüm adaylar çözecek. Sonuçlara göre her aday için ÖSS-SAY-1, ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-EA-1 ve gerektiğinde ÖSS-DİL-1 puanları, önceki katsayıların benzeri değerler kullanılarak oluşturulacak.

Yeni
sistemin amacı
İkinci bölümde, önceki sistemdeki gibi alan sorusu özellikli bilgi ağırlıklı sorular olacak. Türkçe-2, Sosyal-2, Matematik-2, Fen-2 testlerinden adaylar alanlarına uygun ikisini 60 dakikada çözecekler. Yeni sistem; her adayın kendi alanıyla ilgili puan türünden tercih yapmasını amaçlıyor. İkinci bölümden elde edilen ÖSS-SAY-2, ÖSS-SÖZ-2, ÖSS-EA-2 ve gerektiğinde ÖSS-DİL-2 puanları, ilk bölümdeki puanlarla birleştirilecek ve üzerine Ortaöğretim Başarı Puanının katkısı getirilecek. Açıklamalara göre; OÖBP adayların alanında 0.8, alanı dışında 0.3 katsayısı ile değerlendirilecek.
İlk bölüm sonunda ÖSYM'nin belirttiği puan barajını aşamayan adaylara 2. bölümden puan eklemesi yapılmayacak. İlk bölüm puanlarıyla AÖF'ye, Özel Yetenek Sınavı'yla öğrenci alan programlara ve iki yıllık MYO programlarına öğrenci alınacak. Salt ilk bölüm puanı hesaplanırken de, yine OÖBP'nin katkısı eklenecek.
YÖK açıklamasına göre ortak alanlarla ilgili uygulama sürüyor . Hem mühendislik hem de işletme tercihi yapmak isteyen Fen mezunu bir aday, hem Matematik-2, Fen-2 testlerini; hem de Türkçe-2 testini çözmek zorunda kalacak. Örneğin; Fen alanı mezunu aday, ikinci bölümde Matematik-2, Fen-2 ve Türkçe-2 testlerinin tümünü çözse dahi, Türkçe-2 testindeki netleri sadece EA puanı hesaplanmasında kullanılacak. SAYISAL puanına katkısı olmayacak. Sınavın ikinci bölümünde verilen sürede adayın üç testi çözmesinin çok zor olduğu görülüyor.

Öğrenciler
rahat değil
YÖK yeni sistemle ilgili yoğun çalışıyor. Verdiğim bilgiler net değil. Değişiklikler olabilir. Şu anda adayların kafasını karıştıran çok soru var.
Bazıları şunlar:
Dil puanı hesaplanırken adaylar matematik sorusu yapacak mı, yapmayacak mı? Yapacaklarsa hangi bölümden? Dil sınavı ayrımı yapılacak mı? Sınavda iki kitapçık mı verilecek tek kitapçık mı? Bana göre tek kitap verilmesi mantıklıdır. İki bölümün katsayı değerleri ne olacak? İşte bu bilinmeyenler stres yaşayan adayları daha da zor durumlara sokuyor.
Katsayıların aynı kaldığı, soruların tüm lise programını kapsadığı yeni ÖSS bana göre mükemmel. Tabii ki her yenilikte eksik olabilir. Bunlar da sonra düzeltilir. Ancak sınavın uygulanmasında zamanlama yanlışı var. Çünkü şu anda 100 binlerce mezun ve lise-3 öğrencisi 2006 ÖSYS'ye girecek. Yeni sistemde lise 1, 2 ve 3. sınıfın tüm konularından sorular çıkacak. Ne yazık ki bu gençler eski sisteme göre yeterli eğitimi alamadılar.
Yetkililer şunu söyleyebilir; "Okullarınızda bu konuları iyi öğrenseydiniz." Tabii ki doğru, ama eski ÖSS'ye hazırlanış tarzından dolayı mantık olarak yanlış. Her sınav değişikliğinde harcanan birçok genç oldu. İnşallah bu sefer olmaz. Keşke bu sistemi liselerimizin dört yıla çıktığı bu sene ilk kez lise 1'lere uygulasalardı kimsenin burnu kanamazdı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA