Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Tercihin püf noktaları...

DİKKAT!..

1- ADAYLAR ortaöğretim programlarına; a) Puan durumuna, b) Tercih sırasına bakılarak yerleştirilir. Her ortaöğretim programına, bu programa tercih listesinde yer vermiş adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilir. Bu işlemde "Puanı yüksek olan adaya" öncelik tanınır.
2- OKS'ye katılan tüm adayların TM ve MF puanları hesaplanır. İki puan türünün her birinden tüm adaylar en yüksekten, en düşüğe doğru sıralanarak, başarı sıraları bulunur. Bir okulun başarı sıralamasını, o okulu tercih eden adayların puanları oluşturacak.
3- Adaylar ilk tercihlerine yerleştirilmeye çalışılacak. Eğer puanı ilk tercihine yetmiyorsa, ikinci tercihine, ona da yetmiyorsa üçüncü ve daha sonraki tercihlerine yerleştirilecek.
4- BİR aday, tercih listesine yazdığı bölümlerin birkaç tanesini birden kazanacak kadar puan almışsa, bilgisayar onu puanının yettiği en üst sıradaki tercihine yerleştirir. Bu nedenle girmek istenilen ortaöğretim programları içinden daha çok istenen daha üst sıralarda tercih edilmeli.
5- ŞAYET TM'de puan eşitliği olursa, adayların sırayla Türkçe netine, Matematik netine, Fen netine, Sosyal netine, tercih sırasına ve yaşına bakılacak. MF'de ise sırasıyla Matematik neti, Fen neti, Türkçe neti, Sosyal neti, tercih sırası ve yaşı değerlendirilecek.
6- ADAYLAR tercih listesine yazdıkları bölümlerin "Özel koşulları" olup olmadığını kılavuzdan kontrol etmeli. Çünkü durumları kılavuzda belirtilen koşullara uymayan adaylara yerleştirme işlemi sonrası "Kazandı" belgesi gelse bile kayıt yaptıramayacaklar.
7- MÜLAKATLA öğrenci alan Turizm Meslek ve Denizcilik Meslek liseleri gibi okullar kendilerini kazananlardan, kontenjanlarının 3 katı kadar öğrenci çağıracaklar ve özel değerlendirme yapacaklar. Ayrıca Denizcilik Meslek Lisesi için sağlık şartı ve bedeni yetenek aranacak.
8- FEN liselerine giriş için; 6. ve 7. sınıf yıl sonu ortalaması olarak Matematik, Fen, Türkçe derslerinin her birinden en az 3.00, üç dersin ortalamasının ise en az 4.00 olma şartı aranacak.
9- SOSYAL Bilimler liselerine giriş için; 6. ve 7. sınıf yıl sonu ortalaması olarak Türkçe, Sosyal ve Matematik derslerinin her birinden en az 3.00, üç dersin ortalamasının ise 4.00 olma şartı istenecek.
10- ANADOLU Öğretmen Liselerine Giriş için; 8. sınıfta Türkçe, Matematik, Fen ve Yabancı Dil derslerinden kurul kararıyla geçmemek şartı aranacak.
11- GETİRİLEN yeni bir kural da nakiller ile ilgili. Aday nakil yapmayı düşündüğü okulun taban puanına eşit ya da daha yüksek puan almak zorunda. Ayrıca nakiller sırasında bu okulların kontenjanlarının doluluk oranı da göz önünde tutulacak.
12- ADAYLARIN en çok okumak istedikleri ortaöğretim programlarını tercih listelerine alırken, kendi puanlarından bir miktar büyük taban puanlardan başlayarak, epeyce küçük taban puanlara sahip programları kapsayacak şekilde bir tercih listesi oluşturmaları yerinde olur. Ayrıca aynı puan türündeki tercihlerin taban puanlarının büyükten küçüğe göre sıralanması gerekiyor.
13- HER yıl testlerin standart sapmaları ve Türkiye soru çözüm ortalamaları değiştiği için 2004 OKS taban puanları size fikir verme amacı ile verilmiştir. Kesinlikle 2005 OKS taban puanlarını yansıtmamaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA