Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü'nü unutmayın!..

MEB Talim ve Terbiye Kurulu'nca hazırlanan "Ortaöğretim Yeniden Yapılandırması" çalışmalarında, liselerin 2005- 2006'dan itibaren dört yıla çıkarılması kararı alındı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "AB'nin önünde eğitim, araştırma, bilim, istatistik gibi konular öncelikli" diyerek dört yıllık eğitimin gerekçesini belirtti. Avrupa ve Türkiye'deki liseler arasında diplomada "denklik" sorununa da dikkat çeken Çelik, "Denkliği sağlamak için liselern dört yıla çıkarılması zorunluydu" dedi.
Yeni sistemde Anadolu liseleri ve süper liselerde hazırlık sınıfı kaldırılıyor. Yabancı dil dört yıla yayılıyor. Gönül isterdi ki ilköğretim ve ortaöğretimde yabancı dil ağırlıklı eğitim başarıyla verilsin. Ne yazık ki yabancı dil öğretmeni yeterli değil. Bildiğim kadarıyla yaklaşık 17 bin İngilizce öğretmeni açığı var. MEB ve YÖK bu açığın kapatılabilmesi için üniversitelere "İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programı" açma izni verdi. Bu programlara İngiliz Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık (İngilizce), İngilizce Dil Bilimi bölümlerinin son sınıf veya mezun öğrencileri katılabiliyor.
Galiba MEB ve YÖK'ün gözünden, yeni açılan bir bölüm kaçtı: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin Fen Edebiyat Fakültesi'nde bulunan Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü. Bu bölüme öğrenciler yabancı dil puanıyla giriyor. %100 İngilizce dersler alarak, 1 yıl hazırlık artı 4 yıl lisans programı okuyorlar. Bu iki okulun son sınıf öğrencisi veya mezunlarının da İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programları'na katılmalarını MEB ve YÖK'ün sağlayacaklarına inanıyorum.
Eğer bu konuyla ilgili MEB veya YÖK bana bir açıklama gönderirlerse, noktasına virgülüne dokunmadan aynen yayımlayacağım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA