Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

'Kaynaştırma raporu' nedir?

Sekiz yaşında otistik oğlum derslerinde zorlanıyor. Öğretmenimiz geçen gün oğlum için kaynaştırma raporu çıkarmamızı istedi. Kaynaştırma raporu nedir? D.M./Ankara

Kaynaştırma raporu; Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Rehberlik Araştırma Merkezleri'nin, IQ düzeyi 60-90 arasında olan, dikkat dağınıklığı ve özel öğrenme güçlüğü çeken atipik otizm tanılı öğrenciler için verdiği bir belgedir.

BAŞARILI SAYILIRLAR
Bu belge; öğrencinin ilköğretim hayatı boyunca tüm sınıflardan geçmesini sağlar. Yani sınavlarda başarısız olsa bile 'kaynaştırma öğrencisi' statüsünde değerlendirilerek, başarılı sayılır. Öğretmenleri, kaynaştırma öğrencilerine yönelik farklı bir program uygular. Bu programa bireyselleştirilmiş eğitim planı (BEP) denir ve kaynaştırma statüsündeki çocuğa sınıf içinde eğitim verilir.

HER YIL TEST YAPILIR
Kaynaştırma raporu, çocuğun TC kimlik numarasına işlenir. İleride devlet dairesi, askeri işlerde ve inceleme gerektiren durumlarda çocuğun önüne çıkabilir. Ehliyet alma, özel işyeri açma gibi daha şahsi işlerde engel değildir. Çocuk eğer hafif düzeyde sorun yaşıyorsa düzenli özel eğitim ile bu belge kaldırılabilir. Rehberlik Araştırma Merkezi, bu çocuklara her yıl test yaparak gelişimini takip eder.


***
Arka sırada oturma sorunu
Oğlum, boyunun uzun olması nedeniyle çok dikkat çekmemek için sürekli arka sıralarda oturuyor. Bu durum onun iyi eğitim alması için sakıncalı değil mi? G.M./İzmir

Okullarımızdaki yeni sistemde; öğrencinin her hafta bir arka sıraya geçirilmesi ile yıl boyunca tüm sıralarda oturmasına zemin hazırlanıyor.

RAHAT HİSSEDİYOR
Buradaki amaç; her çocuğun hem ön sırada, hem arka sırada oturmasını sağlamaktır. Bu sistem bence; dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü ya da öğrenimini aksatacak bir sorunu olmayan öğrenciler için faydalı. Ancak, öğrenmeyle ilgili sıkıntılar yaşayan çocuklar arka sıralarda kendilerini rahat hisseder. Arka sırada oturan çocuk; tahtadan da uzaktır, öğretmenden de, ders programından da! Burada esas olan öğretmenin iyi gözlem yapması ve bu tarz sorunu olan çocuklar için doğru öğrenim ortamları yaratmaya çalışmasıdır. Bu nedenle öğretmeninizle görüşerek, oğlunuzun derse dahil edilmesiyle ilgili çözüm yollarını araştırmanızın faydalı olacağını düşünüyorum.
***

Üstün zekalı çocuk eğitimi
Yedi yaşındaki kızıma IQ (zeka) testi yaptırdım; sonuç 135 çıktı. Testi uygulayan uzman kızımın üstün zekalı olduğunu söyledi. Ne yapmalıyım? F.K./Diyarbakır

Zeka testi sonucu 120 üzeri çıkan insanlar üstün zekalı olarak tanımlanır ama bu durum sadece zekayı tanımlamaz; üstün yeteneğin de göstergesi olabilir. Kızınıza sürekli olarak üstün zekalı olduğunu söylemeyin. Mutlaka yeteneklerini izleyin ve onları geliştirin.

BİLSEM'E BAŞVURUN
İyi bir gözlem ve doğru bir değerlendirme; çocuğunuz için alacağınız kararları etkileyecektir. Bu konuda, Bilim Sanat Eğitim Merkezleri'nden (BİLSEM) görüş alabilirsiniz. Biraz araştırma yaparsanız, bulunduğunuz bölgeye yakın bir BİLSEM'e ulaşabilirsiniz. Bu merkezlerde üstün zekalı çocuklar için yönlendirme ve eğitim uygulamaları yapılır. Ayrıca, kızınızı mutlaka bir spor dalına yönlendirin. Müzik, drama ve dans gibi diğer yeteneksel aktiviteleri de ihmal etmeyin. Çocuğunuzla kaliteli vakit geçirmeye çalışın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA