International Hospital'dan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Soysal, Kurban Bayramı'nda aşırı miktarda et tüketmenin gaz sancılarına ve hazımsızlığa yol açabileceğini söyledi. Etin üzerine içilen sodanın mideyi rahatlatacağını düşünenlerin yanıldığını belirten Soysal, bu konuda önemli açıklamalar yaptı:
* Kurban Bayramı'nda et tüketirken nelere dikkat etmek gerekir?
Öncelikle, hasta hayvanların etlerinin tüketiminden kaçınılmalıdır. Bunların tüketilmesi halinde, ishale neden olan bazı mikroorganizmalar vücuda girer. Mide ve bağırsak enfeksiyonları oluşabilir. Kontrolsüz kesilen bazı hayvanların karaciğer ve akciğerlerinde içi sıvı dolu kistler vardır. Bu hayvanların etleri tüketildiğinde, insanların akciğer ve karaciğerlerinde de kistler oluşur. Bu kistler zamanla büyür ve bazı organların çalışmasını zorlaştırır. 'Kist hidatik' denilen bu hastalığın bulaştığı kişilerde; karın ağrısı, nefes darlığı, bazen de anaflaksi (ani şok sonucu ölüm) ortaya çıkar. Öte yandan, etin tüketim miktarına da çok dikkat edilmelidir. Özellikle kalp hastalığı riski taşıyan ya da bu hastalığa sahip kişilerde et tüketimi, günde ortalama 100 gramı geçmemelidir. Bu; 3-4 köfteye denk gelmektedir.
SANCI KALP KRİZİNDEN OLABİLİR!
* Kurban Bayramı'nda çok et yedikleri için hazım problemi yaşayan kişiler, midelerini soda içerek rahatlatabilir mi?
Kurban Bayramı'nda fazla miktarda et tükettikten sonra soda içmenin, mideyi rahatlatacağı sanılıyor. Sodanın ve maden suyunun hazmı kolaylaştırıcı etkileri vardır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta; soda ve maden suyunun arasındaki farktır. Maden suyu mineraller açısından zengin olduğu için sodaya nazaran daha iyi bir içecektir. Özellikle kalp ve tansiyon hastaları, soda yerine maden suyu içmelidir. Soda, mineral ve tuz içeriğinin zenginliği nedeniyle, çok içildiğinde tansiyonu yükseltmektedir. Soda, gazlı bir içecek olduğu için geğirmeye de neden olur. Geğirme sırasında hava yutulur ve bu da geğirmeyi artırır. Hazmı ise kolaylaştırmaz.
* Aşırı miktarda et tüketiminin yol açtığı gaz sancıları, bir kalp krizine neden olabilir mi?
Kurban etinin aşırı derecede tüketilmesi, gaz birikimine yol açar. Midenin komşusu olan organlar diyafram ve kalptir. Gaz sancısı nedeniyle mide gerilince; sol göğse vuran ağrılar, baskı ya da kalpte ritim sorunları oluşabilir. Bu da sıklıkla kalp kriziyle karıştırılır. Kurban Bayramı tatilinde, acil servislere en çok gaz sancıları nedeni ile başvurulmaktadır. Kalbin alt yüzeyindeki kalp krizleri hazımsızlık, karında ve midede ağrı ve şişkinlik gibi belirtilere neden olabilir. Bu nedenle gerekli incelemeler yapılarak, gaz sancısının altında bir kalp krizinin yatıp yatmadığı bulunmalıdır.