* Bayramda kalp, diyabet ve hipertansiyon hastaları nelere dikkat etmeli?
Kurban Bayramı'nda günlük protein alımı çok arttığı için dikkatli olmak gerekir. Proteinler, doymuş yağ oranları fazla olduğu için, yüksek kolesterolü ve kalp hastalığı olanların vücutlarına ekstra yük getirir. Hipertansiyonu olan hastalarda kavurmalarla birlikte fazla yağ ve tuz tüketimi kan basıncını çok daha fazla artırır. Bunun sonucunda hipertansif krizler, beyin kanamaları ve kalp krizi gibi istenmeyen klinik durumlar oluşabilir. Gut hastalarında ise fazla protein alımı, ürik asit birikimine ve buna bağlı gut ataklarına neden olur. Bu üç gruptaki hastaların tükettikleri et miktarını kısıtlı tutmaları gereklidir. Diyabet hastaları ise eğer tansiyon ve yüksek kolesterol problemleri yoksa, daha ılımlı et tüketebilirler. Diyabet hastalarının özellikle pilav, makarna, börek, kurabiye ve ekmek gibi karbonhidratlar konusunda dikkatli olmaları gerekir.