Kanser çeşitleri arasında en sık görülenlerin başında meme kanseri geliyor. Günümüzde bilgiye ulaşmanın kolaylığı, meme kanseri hakkında bazı önyargıların oluşmasına ve çelişkili bilgilerin yayılmasına neden olabiliyor. Edinilen yanlış bilgiler, hastaların eksik veya yanlış yönlendirilmesine yol açıyor. Meme kanseri ve tedavisi konusundaki bilgi ve tavsiyelerin mutlaka bir hekimden alınması gerektiğini belirten Medical Park Bursa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güven Atasoy, bu konuda doğru bilinen yanlışlar hakkında açıklama yaptı:
YANLIŞ: Mememi kendim kontrol ediyorum. Hiç şikayetim yok. Doktora gitmem gerekmez.
DOĞRU: Meme kanseri ancak şikayetler başlamadan yakalandığında çok kolaylıkla tedavi edilebilir. Memedeki bir kitle, ele gelecek hale gelmeden iki yıl önce mamografi ile saptanabilir. Dolayısıyla hiç şikayet olmadan kontrole gitmek hayat kurtarır.
YANLIŞ: Ailemde meme kanseri yok. Dolayısıyla bende de olmaz.
DOĞRU: Ailede meme kanseri olması mevcut riski artırır ama meme kanserlerinin yüzde 85'i bireysel faktörlerle ortaya çıkar. Hiçbir ek riski olmayan normal bir kadın, zaten yüzde 12 meme kanseri olma riski taşır.
YANLIŞ: Doğum yaptım ve emzirdim. Bende meme kanseri olmaz.
DOĞRU: Doğum yapıp, emzirmiş olmak, meme kanserini engellemez.
YANLIŞ: Menopozdan önce meme kanseri olunmaz.
DOĞRU: Meme kanseri her yaşta görülebilir. Ancak 45-55 yaşlar arası, en sık görüldüğü dönemdir.
YANLIŞ: Erkeklerde meme kanseri olmaz.
DOĞRU: Erkekte de meme kanseri görülebilir ama kadınlara göre daha düşük orandadır.
YANLIŞ: Ben meme kanserinden çok korkuyorum. Her iki mememi de aldırıp protez koydurarak bu riskten kurtulmak istiyorum.
DOĞRU: Bu tip bir ameliyat ancak estetik amaçla yapılabilir. Çünkü cerrahi olarak meme başını ve derisini geride bırakarak, meme dokusunun tamamının alınması mümkün değildir. Bu yöntemle meme kanseri riski azaltılabilir ama ortadan kalkmaz.
YANLIŞ: Mememde çok sayıda kist var. Her seferinde bu kistleri aldırıp, kanser riskinden kurtuluyorum.
DOĞRU: Meme kistleri çoğu kadında görülür ve genellikle kanser riski taşımaz. Her görüldüklerinde alınmaları gerekmez, takip edilmeleri yeterlidir. Ancak çok büyüyüp ağrı yaptıklarında veya yapılarında değişiklik olup kuşku uyandırdıklarında, tanı amacıyla boşaltılmaları gerekebilir.
YANLIŞ: Doğum kontrol hapları meme kanseri yapar.
DOĞRU: Uygun dozda ve uygun sürede doktor kontrolünde kullanılan doğum kontrol haplarının, meme kanseri riskini artırıcı etkisi yoktur.
YANLIŞ: Mememden akıntı geldi. Yoksa, kanser miyim?
DOĞRU: Her kadında memeden sıkmakla bir miktar akıntı olabilir. Bu; kanser belirtisi değildir. Ancak kendiliğinden olan, kanlı akıntılar incelenmelidir.