Cinsel işlev bozukluklarını belirlemek için kişiye uyku testi yapılıyor. Uykunun nasıl bir belirleyiciliği var bu testte? Uyku testi sayesinde hastanın cinsel probleminin psikolojik mi yoksa organik mi olduğunu kesin olarak anlayabiliyoruz. Psikiyatrist ve ürologlar bazen bunu ayırt edemediklerinde 'nokturnal penil tümesans testi' yapmamız için bizden yardım isterler.
Test nasıl gerçekleştiriliyor? Bu testte; uyku testinde kullandığımız kalp elektrotlarının yanı sıra hastanın cinsel organının üstüne de halka şeklinde bir elektrot takarız. Cinsel fonksiyonu sağlıklı olan her erkek normalde; uykunun 'REM dönemi' dediğimiz rüyaların en çok görüldüğü periyodunda ereksiyon haline geçer. Bu testi uyguladığımızda, eğer uykuda ereksiyon oluyorsa kişide organik bir sorun olmadığını, sorunun psikolojik olduğunu anlıyoruz. Ancak erkek o sırada ereksiyon olamıyorsa sorunun organik olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Bu test yüzde 100'e yakın bir sonuç veriyor.
Bu testin uygulaması kolay mı? Çok da zor bir test değil ama hastalara söylediğimizde bu pek hoşlarına gitmiyor genellikle. Çünkü erkekler cinsel organlarına bir elektrot takılmasından hoşlanmıyorlar. Ama aslında uyku testi, cinsel işlev bozukluklarının tespit edilmesinde önemli bir rol oynuyor.
Erkekler bu testi yaptırırsa hayatında neler kolaylaşır? Öncelikle tanı konur. Sertleşme sorununun temelinde psikolojik nedenler yatıyorsa bu ortaya çıkar ve bu tanıya yönelik tedavi uygulanır. Eğer sorun psikolojikse; mutluluk çubuğu ya da ilaç gibi tedavi yöntemleri yerine terapiye yönelinilir. Ama tabii bu da tedavinin kolaylaşacağı anlamına gelmiyor.
Son olarak erkeklere ne önerirsiniz? Uykularını düzenli bir şekilde alsınlar. Ellerinden geldiğince aynı saatte uyuyup aynı saatte kalksınlar ve uyku süresine olduğu kadar uyudukları saatlere de dikkat etsinler. Yatak odasını kitap okumak, TV seyretmek ve yemek yemek gibi başka amaçlar için kullanmasınlar. Kısacası uyku hijyenine dikkat etsinler. Çünkü uyku hijyeni ne kadar iyi olursa cinsel fonksiyonlar da o kadar iyi olur.