Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ESRA TÜZÜN

Çocuğuma bademcik ameliyatı yapılmalı mı?

Bademcikler için tek yol ameliyat mı yoksa çocuklar Türkiye'de gereksiz yere mi bademcik ameliyatına yönlendiriliyor? Bademcikler gerçekten ne zaman alınmalı? Bu soruların yanıtlarını uzmanlar tartıştı ve ailelere ameliyat kararı verirken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu

'Alınmalı' denilenlerin yarısı mutlak gerekli '
Op. Dr. Özgür Yiğit (İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi)
Bademciğin kesin alınması gereken durumlar vardır. Bademcik ve geniz eti çocukta solunum sıkıntısına, horlama, nefes darlığı ve uyku apnesine yol açıyorsa, bademcikte tümör varsa kesinlikle alınmalı. Çocuk gece boyunca horluyorsa ve nefesi duruyorsa o zaman alınmalı. Bunu aileler de rahatlıkla anlayabilirler. Bu tip durumlarda bademcik alınmazsa ileriki yıllarda kalp sorunlarına, çene bozukluklarına ve konuşma sorunlarına yol açar.

Sadece önerilse bile alınmalı

Bir de bademciğin 'alınırsa iyi olur' dendiği durumlar vardır. Çocukta bir yıl içinde 6-7'den fazla atak gelişiyorsa, yani boğazı bir yılda 7 kez şiştiyse, iki yılda arka arkaya 5'ten fazla enfeksiyon atağı gelişmişse, üç yıl üst üste yılda dört defadan fazla iltihaplandıysa bademcik alınsa iyi olur. Bademcik çocukta ağız kokusuna ve orta kulak sıvı toplanmasına yol açıyorsa alınsa iyi olur. Bu durumda doktor aileye 'kesin bademcikleri alınmalı' diyemez ama 'alınmasını öneririm' diyebilir. Ben, kendi çocuğum olsa bu tip durumlarda da ameliyat ettiririm. Yapılan tüm bademcik ameliyatlarının yarısı 'mutlaka ameliyat ettirilmeli' denilen gruptandır. Diğer yarısı ise 'alınsa iyi olur' denilen bölüme girer.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA