Dün Dünya Otizm Farkındalık günüydü ve Manisa'da yaşayan Güllübaş ailesinin en büyük çocuğu olan 7 yaşındaki otizmli Samet Ege, yine mahallede oyun oynayamadı. Çünkü mahallede çocuklar Samet'le dalga geçiyor, aralarına almıyorlar ve ona deli diyorlar. Samet, üç yıldır adeta eve mahkum bir hayat yaşıyor.
İHA'nın haberine göre; üç çocuklu Güllübaş ailesi, Samet'in bu durumdan kötü etkilenmemesi için evlerinin bahçesini parka, evlerinin içini de oyun alanına dönüştürdü.
Anne Emin Güllübaş, "Kimi aileler anlayışla karşılayıp özür dileyerek çocuklarını bilinçlendirdi ama iki-üç aile 'Biz mi engelli yaptık, bize ne' gibi sözler sarf edip üzerime yürüyerek hakaret ettiler ve tartışma yaşadık. Bizim amacımız kimseyi rencide etmek veya tartışmak değil, çocuğumuzun hakkını aramak..." diyor.
Samet'i geçen sene yine anaokuluna gönderemediğini belirten Baba Güllübaş ise "Engeli olmak suç değildir, bu bir seçim de değildir" diyor.
Otizmli ya da engelli çocuk sahibi olmak, onu akranlarının zorbalıklarından korumak ve yetiştirmek gerçekten zor.
Bazı yetişkinler bile otizm hakkında yeterli bilgiye sahip değilken, çocuklarda otizm konusunda farkındalık yaratmak zor ama bu bahane olmamalı. Dünyada her 20 dakikada bir çocuğa otizm tanısı konuyor!
Önce yetişkinler öğrenmeli, daha sonra da çocuklarına otizmli arkadaşlarına nasıl yaklaşmaları gerektiğini anlatmalılar.
Hadi çocuklar otizmi bilmiyorlar, bir de 'proje çocuk' yetiştiren takıntılı aileler var. Örneğin geçen yıl TRT Çocuk'ta yayınlanan ve Down Sendromu konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan 'Kardeşim Ozi' dizisinin ana karakteri 'Ozi'nin fiziksel görünümü ve konuşmasının, kızının gelişimini olumsuz etkilediğini iddia eden bir anne, yayının durdurulması yönünde şikayetçi olmuştu. Böyle annebabalar yüzünden özel okullar otizmli çocukları okullarına almamak için ellerinden geleni yapıyorlar.
Okullarda otizmle ilgili farkındalık çalışmaları yapılıyor, umarım fazlası yapılır.
TV kanalları da otizmli çocuklara nasıl yaklaşılması konusunda daha çok kamu spotu yayınlamalı. TRT Çocuk, 'Kardeşim Ozi'de olduğu gibi otizmli ve engelli çocukları da anlatan daha çok çizgi filmler yapmalı. Ve her aile çocuklarını, engelli arkadaşlarına daha anlayışlı olmaları konusunda uyarmalı.