'Son dakika...
Beyaz Saray'dan Afrin harekatıyla ilgili ilk açıklama', 'Rusya'dan önemli Suriye yorumu', 'Sıcak gelişme:
ABD heyeti Türkiye'de', 'ABD'den yeni bir Afrin açıklaması geldi', 'Son dakika: Afrin operasyonuyla ilgili İngiltere'den ilk tepki geldi', 'Son dakika: NATO'dan Zeytin Dalı mesajı', 'AB'den yorum yok', 'AB'den Zeytin Dalı harekatı için ilk yorum', 'İngiltere:
Arızalı bir durum, ABD: Kaygılıyız'...
Dün gece 02.00 sularından bu yazıyı yazarken Hürriyet'in internet sayfasına tıkladığımda üst üste bu başlıklarla karşılaştım. Gün içinde buna benzer daha çok başlık vardı.
İran'ın mesajı da harekatın kendisinden önemliydi!
DÜNYA NE DİYOR?
Elbette dünyanın Afrin harekatına bakışı, tepkisi haber değeri taşıyor ama başta ABD ve Rusya olmak üzere 'Dünya ne diyor?' temalı bu kadar çok haberin üst üste yapılması, çoğu yüzeysel mesajın son dakika diye verilmesi abartılı bir durum değil mi?
Bu haberlerin yapılış motivasyonu da önemli! Normalde okurlar harekatın gidişatını, Mehmetçiğin ne yaptığını daha çok merak etmez mi? Ama Hürriyet, Afrin harekatının gidişatından daha çok dünyanın ne düşündüğünü önemsemişe benziyor.
Ne yazık ki, ülkemizde büyük güçlerin Türkiye'nin kulağını çekmesini hevesle bekleyen 'içimizdeki İrlandalılar' da var! Yoksa 'İçimizdeki İrlandalılar'ın sayısı sanıldığından daha çok ve 'ABD, Türkiye'ye ne zaman dur diyecek?' diye habire Hürriyet'i mi tıklıyorlar?
Ya da 'Derin Hürriyet', ABD ve Avrupa gibi Afrin harekatını kaygıyla mı takip ediyor?
'Derin Hürriyet'in amacı tam olarak ne bilemiyorum ama şunu çok iyi biliyorum; gazetecilik detaylarda gizlidir, yapılmayan haberler daha değerlidir. Objektif haber yapıyor gibi görünüp rutin haberlerde bile aynı başlıkları atarak sürekli benzer haberler vererek algı operasyonu yapabilir, toplum psikolojisini yönlendirebilirsiniz!
Hürriyet için daha kötüsü de olabilirdi. Örneğin Cumhuriyet internet sayfasının attığı şu başlığa bakın: 'Piyasalara Afrin operasyonu etkisi...
Avro rekor kırdı, dolar yükselişte.'