Barcelona'da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'ne bizden de çok gazeteci gitti ama medyada hiç keyifli, ilham verici bir yazıya rastlamadım.
Haberler desen basın bülteni tadında. Oysa yabancı basında dünyanın geleceğine dair bilimkurgu filmi tadında haberler, yazılar çıkıyor.
Örneğin Japonya'nın teknoloji devi SoftBank'ın kurucusu Masayoshi Son'un Mobil Dünya Kongresi'nde yaptığı konuşma büyük yankı uyandırdı. Önümüzdeki birkaç yılda sadece ABD'ye 50 milyar dolarlık teknoloji yatırımı yapmayı ve dünyanın yörüngesine 2 bin uydu yerleştirmeyi hedefleyen bir şirketin kurucusunun konuşması Türkiye'de neden önemsenmez acaba! Son, Barcelona'da yapay zeka ile çalışan bilgisayarların önümüzdeki 30 yıl içinde insanlardan kat kat daha zeki hale geleceğini savunmuş. Son'un "Ayağımızdaki ayakkabılar bile bizden daha akıllı olacak" demesi salonda gülüşmelere neden olmuş. 30 yıl kısa bir süre gibi gözükebilir ama teknolojik gelişme adına çok uzun bir süre.
Hayatımızı değiştiren akıllı cep telefonlarının bile 10 yıllık bir mazisi var.
İŞSİZLİK ARTABİLİR
Bir dinleyici, bilgisayarların bu gelişiminin insanlık açısından tehlikeli olup olmayacağını sorunca Son, "Biz onu kötüye kullanırsak risk ortaya çıkar.
Doğru kullanırsak bizim partnerimiz olur" yanıtını vermiş.
Yapay zekanın, robotların gelişmesi aynı zamanda işsizliğin de artması demek.
Şu an dünyada robotların yapabildiği iş oranı yüzde 10 ama bu sektörde o kadar hızlı bir gelişme var ki, 2025 yılında bu oran yüzde 25 artacak ve robot çalıştırmak insan çalıştırmaktan daha ucuza gelecek.
Gelişmiş ülkeler şimdiden işsiz kalacaklar için ödeyecekleri maaşların hesabını yapmaya başladı.