Önce bir özet geçelim... Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mine Kırıkkanat, İzmir Kitap Fuarı'na katılacağını duyurmak için şu tweet'leri atmıştı: 'Yarın 25 Nisan ve Pazar 26 Nisan, İzmir Kitap Fuarı'nda okurlarımla özlem gidereceğim', 'İzmir'e geldim. Hava parçalı bulutlu, özgürlük kokuyor.'
Bir Twitter kullanıcısı da '27 Nisan'da kamyoncu ve şoför esnafı greve gidiyor, keşke nakliye garajına gidip onlara da sorsanız ne kadar özgürsün diye?' yazıp Kırıkkanat'ı greve destek olmaya çağırmıştı. Kırıkkanat da büyük tepki çeken şu yanıtı vermişti: 'Kamyoncular ve şoförler benim okurum değil. Zaten kitap okuru da değiller. Ben okurlarımla buluşmaya geldim İzmir'e.'
AŞAĞILAMAK AYDINLIK MI?
Birçok insan Kırıkkanat'ın kamyoncuları aşağılamasını kınamıştı, ben de bir yazı yazmıştım. Bu Kırıkkanat'ın ilk vukuatı da değildi, daha önce de denize iç çamaşırıyla girenleri aşağılamıştı.
Bu tür Twitter polemikleri hemen unutulup gidiyor. Aslında unutulmaması gerekiyor. Bunu da Sabah Ankara büronun deneyimli muhabiri Aykut Gören'in haber takibinin ne kadar önemli olduğunu bize hatırlatan haberiyle öğrendik. Gören, Kırıkkanat'ın aşağıladığı kişiyi Ankara'daki kamyoncular garajında bulmuş. Adı; Cevat Koç, 48 yaşında. Yaklaşık 30 yıldır muavinlik ve kamyon şoförlüğü yapıyormuş.
Cevat Bey, "O ilk cevabı verdiğinde yazarın acele ile attığını, düşünmeden cevap verdiğini düşündüm. Ancak daha sonra zihniyetini anladım" diyor. Kamyoncuların da kitap okuduğunu ancak yaşam şartları nedeniyle bunu sürekli hale getiremediklerini belirten Koç, sözlerine şöyle devam etmiş: "Eğer biz kitap okumasaydık Mine Hanım'ı nereden tanıyacaktık? Açık Öğretim'de okuduğum dönemde kamyonu park edip sınava gidiyordum. Millet evde TV izler, biz ise asfaltı izleriz. Üç ay çocuklarımızı görmediğimiz zamanlar oluyor. Ben her fırsat bulduğumda molalarda kitap okurum. Karl Marx'ın 'Das Kapital'inden Mevlana'nın kitaplarına kadar okudum."
Mine Hanım sosyalist geçiniyor ama bırakın greve destek olmayı, ondan yardım isteyen kişiyi ve tüm kamyoncuları aşağılıyor. Sonra da aşağıladı kişi Karl Marx'ın 'Das Kapital'ini, Mevlana'nın kitaplarını okuyan bir kamyon şoförü çıkıyor. Bence bu yılın ayarı.
Bu arada Cevat Bey'in son okuduğu üç kitaptan ikisi Dan Brown'a aitmiş, diğeri de Rodney Whitaker'ın 'Şibumi' kitabı. Vallahi Cevat Bey "Fırsat buldukça kitap okuyorum" diyerek mütevazı davranmış; galiba tam bir kitap kurdu.
Cevat Bey, "Mine Hanım unutmasın ki yazdığı kitapları Anadolu'nun dört bir yanındaki kitapçılara götüren kamyonculardır" da demiş. Bu da Mine Hanım için ikinci ayar olsa gerek.
Mine Hanım bu kez sert bir kayaya çarptı; akıllanır mı bilmem ama bu polemik bize hâlâ halkı aşağılamayı aydınlık göstergesi olduğuna inanan yazarların olduğunu gösteriyor. Neyse ki halk bu tip çakma aydınlara artık prim vermiyor.