Herkese merhaba. Aslında senenin her zamanında ulaşabileceğimiz hindi eti, yeni yıl gelince daha sık rastladığımız bir gıda haline geliyor. Bütün hindi satışı özellikle bu zamanlarda artış gösteriyor. Senenin son gününde adı çok anılan; özenle marine edilip, fırında saatlerce pişirilen hindinin, sofraya geldiğinde yarattığı o ihtişamlı görünüm için bir yıl beklenir doğrusu! Eğer daha önce hiç hindi pişirmediyseniz, tavuk etinden çok daha zor pişirildiğini, aynı lezzete ulaşamadığını düşünebilirsiniz. Sadece bu sebeple yılbaşında hindi pişirme fikrine soğuk bakıyorsanız, tüm ön yargılarınızı yıkacak ipuçlarını sizin için hazırladım. 'Hindi eti nasıl pişirilir, nasıl marine edilir, etinin yumuşak olması için ne yapılır?' gibi... Hindinin yanına da gravy sos tarifi veriyorum. Öncelikle temizlenmiş hindi satın alıyorsanız, bilmeniz gereken ilk şey hindinin iç organlarının hindi içindeki poşette olduğudur. Hindi ciğeri ve boynu gibi organlar ayrı poşetlerde durmaktadır. Hindiyi oda sıcaklığında bekleterek çözünmesini sağlayabilirsiniz. Tavuk ciğerine göre daha büyük boyutlarda olan hindi ciğerini, kızartarak değerlendirebilirsiniz. Dilerseniz, bu ciğeri iç pilav yapımında da kullanabilirsiniz. Hindi boynunu ise bol su ile yıkayıp haşlayın. Haşlama suyunu pilav ve çorba yapımında kullanabilirsiniz. Hindiyi bütün olarak kullanmadan önce iç kısmını kanı çıkana kadar bol suda yıkayın. Kağıt havlu yardımıyla hindiyi kurulayın. Temizlenmiş olsa da, üzerinde tüy kalma ihtimaline karşı but kısımlarından tutarak ocakta tütsüleyin. Ön işlemler bittiğine göre sıra geldi, hindiyi pişirmeye.
GRAVY SOS
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı tereyağı
150-200 ml. et suyu
2 çorba kaşığı soya sosu
1 çorba kaşığı krema
1 çay kaşığı karabiber
Tereyağını eritip unu kavurarak başlıyoruz. Açık kahveregi bir renk alınca, et suyunu ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz. Diğer malzemeleri de ekleyip karıştırarak pişiriyoruz.
HİNDİ'NİN SALAMURA İŞLEMİ İÇİN:
MALZEMELER
2 lt. su
1.5 çay bardağı tuz
8 yemek kaşığı esmer şeker
2 adet limon
2 adet mandalina
8 diş sarımsak
2 adet chilli biberi
2 adet çubuk tarçın
3 dal taze biberiye
2 adet defne yaprağı
PİŞİRMEK İÇİN:
200 gr. oda sıcaklığında tereyağı
2 adet limon kabuğu rendesi
2 adet limonun suyu
6 diş sarımsak
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
DOLDURMAK İÇİN:
Ortadan ikiye bölünmüş kuru soğan
Limon
Defne yaprağı
YAPILIŞI: Kaynayan suyun içine tuz, şeker, limon kabuğu rendesi ile limonun suyu, mandalina kabuğu rendesi ile suyunu ve diğer tüm malzemeyi ekliyoruz. Kaynattıktan sonra soğutuyoruz. Salamura sosunu bir kovaya döküp, temizlenmiş bütün hindiyi içine daldırıyoruz. 24 saat bekledikten sonra yıkıyoruz ve pişirmeye hazır hale getiriyoruz. Temizlenmiş hindinin içini kuru soğan, limon ve bir adet defne yaprağı ile dolduruyoruz. Pişirmek içinse tereyağını çeşnilendirip, hindi eti ile derisi arasındaki katmana masaj yaparak her tarafına gelecek şekilde iyice yayıyoruz. Diğer yandan pişerken derisinin yanmaması için, tereyağını çeşnilendirdiğimiz karışımdan aynı ölçüde hazırlıyoruz ve eritiyoruz. Bir tane gazlı bezi bu sosa iyice buladıktan sonra hindinin etrafını gazlı bezle örtüyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında iki saat pişirdikten sonra gazlı bezi çıkartıyoruz ve folyo ile kaplayıp bir saat daha pişiriyoruz. Bu arada yarım saatte bir hindiyi çıkartıp tepside biriken sosu üzerine döküyoruz ve hep yumuşak kalmasını sağlıyoruz.