Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Yılbaşının gözde meyvesi: Nar

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün şifa deposu narı konuk ediyoruz. İşte mucizevi meyvelerden biri daha; çarşıdan alınıyor bir tane, eve gelince bakılıyor bin tane. Kur'anı Kerim'de bu meyvenin cennet meyvesi olduğu söyleniyor ve çeşitli ayetlerde Allah'ın yaratma gücünün bir sembolü olarak tasvir ediliyor. Bizim kültürümüzde de nar, oldukça sık karşımıza çıkmaktadır. Sofralarımızdan türkülerimize, hatta bilmecelerimize kadar birçok yerde nara rastlamak mümkün. Şifalı meyveler arasında da yer alan narın meyvesinden kabuğuna, hatta çiçeğine kadar her yeri son derece faydalı.

NARLI ÇORBA

MALZEMELER
4 su bardağı su
1 su bardağı nar suyu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet rendelenmiş havuç
1 su bardağı nar tanesi
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
1 kahve fincanı pirinç
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI: Havucun kabuklarını soyup rendeliyoruz. Domatesleri rendeliyoruz. Maydanozları kıyıyoruz. Bir tencerede zeytinyağını ısıtıyoruz. Rendelenmiş havuçları ve domatesleri ekleyip yumuşayıncaya kadar kavuruyoruz. Su, nar suyu, tuz ve karabiberi ilave edip kaynatıyoruz. Pirinçleri ekliyoruz. Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz. Nar tanelerini koyup ocaktan alıyoruz.


NARLI KEK

MALZEMELER
2 adet yumurta
1 su bardağı şeker
3/4 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı ılık su
9 tepeleme yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı nar tanesi
Kek kalıbını yağlamak için tereyağı
YAPILIŞI: Yumurtaları ve şekeri karıştırma kabına alıp krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Yağ, yoğurt ve suyu ekleyip çırpıyoruz. Un, kabartma tozu ve vanilyayı yavaş yavaş ekleyerek çırpıyoruz. Nar tanelerini ekleyip karıştırıyoruz. Tereyağı ile yağladığımız kek kalıbına döküp 190 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

FISTIKLI NARLI ÇİKOLATA

MALZEMELER
1 paket sütlü çikolata
1 paket bitter çikolata
Bir kase nar
Antep fıstığı
Su
YAPILIŞI: Öncelikle bir tencereye az su koyuyoruz. Yalnız bu suyun tencerenin üzerine koyacağımız cam kaba değmeyecek miktarda olması gerekiyor. Ocağın altını kısık ateşte yakıyoruz, hafif kaynamaya başladığında çikolataları kalıba boşaltıyoruz. Daha sonra çikolatalarımız eriyene kadar devamlı karıştırıyoruz. Çikolatalarımız eridikten sonra buz kabına bir tatlı kaşığı çikolata koyuyoruz. Üzerine nar taneleri koyuyoruz. Narın üzerini çikolata ile kapatıyoruz ve üzerine fıstık serpiyoruz. Bu işlemi çikolatamız bitene kadar yaptıktan sonra buz kabımızı buzdolabında yaklaşık 30 dakika kadar bekletiyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA