İdilika'nın Mutfağı'nda bugün son derece pratik, kolay bulunabilir malzemelerle lezzetli bir sofra hazırlıyoruz. İlk olarak, ismiyle akıllarımıza kazınmış, lezzetiyle damaklarımızda yer etmiş kadınbudu köfte tarifi ile başlıyorum. Kadınbudu köfte, Osmanlı mutfağı yani saray mutfağı ve çevresinde yaşayanların yüzyıllar boyunca sofralarından eksik etmediği hoş ve lezzetli bir köfte çeşitidir. Adının nereden geldiği meçhuldür. Kadınbudu köfteyi mutlaka kızgın yağda, yakmadan kızartmak gerekir ki üstü çıtır, içi yumuşak olsun. Ayrıca önemli bir husus da ılık veya soğuk servis edilmesidir. Lezzetine ancak böyle varılır.
BULGURLU KADINBUDU KÖFTE
MALZEMELER
600 gr. köftelik kıyma
1 adet iri kuru soğan
1 adet yumurta
1.5 kahve fincanı ince bulgur
1 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
BULAMAK İÇİN:
1/2 çay bardağı galeta unu
1/2 çay bardağı buğday unu
1 adet yumurta
KIZARTMAK İÇİN:
2-3 su bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI: Kıymamızı ikiye bölüyoruz. Yanmaz tavamıza 2-3 kaşık su ve kıymayı alıp kavuruyoruz. Kıymamızı ateşten almaya yakın, rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğanlarımızı ekliyoruz. Bir dakika kadar kavurup kıymamızı soğumaya bırakıyoruz. Diğer yandan bulguru ıslatıyoruz. Yoğurma kabına soğumuş kıyma, çiğ kıyma, süzülmüş bulguru alıyoruz. Yumurtayı ve baharatları ekliyoruz. Köfte harcımızı yoğuruyoruz. En az iki saat kendini çekmesi ve dinlenmesi için buzdolabında bekletiyoruz. Kızartma aşamasında, yağı derin kızartma tenceresine alıyoruz. Köftelerimize iri oval şeklini veriyoruz. Köftelerimizi önce un, sonra galeta unu ile harmanlanmış derin kasede karışıma buluyoruz, çırpılmış yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartıyoruz.
FIRINDA DEREOTLU PATATES PÜRESİ
MALZEMELER
6 adet orta boy haşlanmış patates
1 çay bardağı süt
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
50 gr. margarin veya tereyağ
Yarım demet dereotu
3 diş sarımsak
Tuz
YAPILIŞI: Haşlanmış patatesleri çatal yardımı ile topak olmayacak şekilde iyice eziyoruz. Fırına süreceğimiz tepsiye, ezdiğimiz patatesleri döküyoruz, içine süt, bir su bardağı kaşar peynir, sarımsak, tuz ve margarini koyup tekrar homojen hale gelene kadar eziyoruz ve dereotlarını ekliyoruz. Ardından patatesleri tepsiye döşüyoruz. Üzerine tereyağı veya margarin ekliyoruz. 250 derece fırına atıyoruz. Üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
MOR CACIK
MALZEMELER
2 orta boy salatalık
1 adet rendelenmiş kırmızı lahana
2 diş sarımsak
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı sirke
3 su bardağı süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım limon kabuğu rendesi
YAPILIŞI: Salatalıkları soyuyoruz. Kırmızı lahana ile beraber rendenin ince kısmıyla rendeliyoruz. Tuz serpip sıkıyoruz. Diğer malzemeyi bir kasede iyice çırpıyoruz. Salatalıkları ekleyip karıştırıyoruz. Zeytinyağı ve nane ile servis ediyoruz.