İdilika'nın Mutfağı'nda bu iftarda Hakkari'ye konuk oluyoruz... Türkiye'nin 81 ilinden biri olan Hakkari'nin kuzeyindeki Van'ın, batısındaki Şırnak'ın, doğusundaki Kuzey İran'ın ve güneyindeki Kuzey Irak'ın mutfak ve yemek kültürlerini belirgin çizgilerle birbirlerinden ve elbette Hakkari mutfağından ayırmak oldukça zor, hatta imkansızdır. Benzer bir coğrafyayı ve sosyokültürel yapıyı paylaşan bu geniş coğrafi alanda yaşayanların yiyecek içecek alışkanlıklarının ve mutfak kültürlerinin bu doğal benzerliği arasından yalnızca Hakkari'ye özgü olanları ayıklamak hem zor. Mutlu sofralarda buluşmak dileğiyle.
ÇORTİ AŞI
MALZEMELER
1 su bardağı lahana turşusu
300 gr. kemikli yağlı et
1 su bardağı döğme
YAPILIŞI: Çorti, salamura lahana turşusudur ancak bu sirkeyle yapılmaz. Çorti aşını yapmak için büyük bir tencerenin içine kemikli ve yağlı etler konur. Bunun üzerine bol miktarda çorti ile döğme ilave edilerek bir miktar su alınır ve pişirilmeye bırakılır.
GULUL
MALZEMELER
10 su bardağı yoğurt
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
2 küçük kase pirinç
Pekmez
Tereyağı
1 yemek kaşığı tuz
Öğütülmüş buğday
YAPILIŞI: Öncelikle yoğurdumuzu 1 yumurta, 1 yemek kaşığı un koyup ayran haline getiriyoruz. Ocağın üstüne koyup kaynatıyoruz ve üzerine sıcak su ilave edip karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra 1 yemek kaşığı tuz ekleyip ardından yıkanmış pirinç ve öğütülmüş buğday koyup kaynamaya bırakıyoruz. Servis ederken üzerine kızartılmış tereyağı döküp pekmez ekliyoruz.
CEMBELİ TATLISI
MALZEMELER
Bayat ekmek
Tereyağı
Pekmez
YAPILIŞI: Bayat ekmekleri küçük parçalara ayırıyoruz. Tereyağını bir tavada eritiyoruz. Ekmekleri tereyağının içine alıp kızartıyoruz. Kızarınca üzerine pekmez ekleyip, 2 dakika sonra alıyoruz.