HAKKARİ HABERLERİ
Tüm Şehirler
  • Hakkari
  • Hakkari
  • Hakkari
  • Hakkari
  • Hakkari

Türkiye Cumhuriyeti'nin en güney doğusundadır. Hakkari Merkez, Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca ilçelerine bağlı 4 Belde, 122 Köy, 368 Mezra, bu yerleşim birimlerinde şehir merkezlerinde 239.455, kırsal kesimde 97.126 toplam 336.581 nüfus bulunmaktadır.

Yörenin %87,6 sı dağlık %10,3 ü platoluk %2,1 ovalıktır.
Anadolu Mezopotamya, ve İran üçgeninde yer alan Hakkari konumu ve coğrafi yapısıyla birçok topluluğun ilgisini çekmiş ve birçok millete vatan olmuştur. Hakkari, Med, Pers, Selevkos, Abbasi, Selçuklu, Moğol, Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Osmanlı hakimiyetini görmüştür. Unesco tarafından dünya mirası içine alınmıştır. Ters lalesi ünlüdür.
Hakkari ili doğuda İran, güneyde Irak, batıda Şırnak, kuzeyde de Van illeri ile çevrilidir. Yüzey şekillerinin ana çatısını oluşturan dağlar, batı-doğu doğrultusunda yüksek bir kabartı şeklinde uzanırlar. Güneydoğu Toroslar yayının bu ildeki uzantılarına Hakkari Dağları adı verilir.
İlin en büyük düzlüğü Yüksekova'nın kuzey ve doğusundaki dağların yamaçlarından doğan Nehil Çayı'nın oluşturduğu Yüksekova'dır. Bununla beraber yüksek dağların doruklarında ve doruğa yakın yerlerde çok sayıda göl vardır bunların içinde en önemlisi Gelyana Gölü'dür.
Hakkari'de karasal iklim hüküm sürmektedir. Bu nedenle kışları soğuk ve sert geçmektedir. Yazları ise sıcak ve kuraktır.
Yöreye özgü yemek çeşidi olarak pirinç, darı veya bulgur karışımı bir nevi katı ayran çorbası olan gulul, bir çeşit işkembe ve bağırsak dolması olan kepaye sayılabilir.
Halil Kilisesi, Meydan Medresesi, Taşköprü Çay Kalesi, Kelat Sarayı Bercelan Yaylası şehrin görülmesi gereken tarihi ve turistik yerlerinden ve doğal güzelliklerindendir.
Devamı
Hakkari Hava Durumu
Hakkari Yol Durumu
Hakkari Ezan Vakti
YEREL HABERLER
SON DAKİKA