Kurutulmuş ve taze olarak tükettiğimiz biberin birçok çeşidi vardır. Biber lezzetinin yanı sıra hastalıkların tedavisi için de alternatif tıpta kullanılır. Hastalıklara yakalanma riskini azaltırken bazı hastalıkların ise tedavisine yardımcı olur. Demir, magnezyum ve kalsiyum başta olmak üzere birçok mineral içerir. Ayrıca biber; protein ve diyet lifleri açısından da zengin bir içeriğe sahiptir. Ülkemizde dolmalık, sivri ve çarliston olarak yetişen yeşil biberi yemeklerde ve salatalarda bol bol kullanmak gerekiyor. Yeşil biberin içerisinde bol miktarda; C vitamini, beta karoten, A vitamini, P vitamini, K vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini ve E vitamini mevcuttur. A vitamini, E vitamini ve C vitamini içerdiği için antioksidan özelliği yüksek bir sebze olduğundan sağlığınız üzerine çok olumlu etkileri var. Yerli halk tarafından tamamen evcilleştirilmiş olarak tarımı yapılan acı biber, 1493'te Kolomb'un Amerika kıtasına yaptığı ikinci yolculukta yanında götürdüğü Dr. Diego Alvarez Chanca tarafından İspanya'ya getirilmiş, acı biberin nitelikleri hakkında ilk yayın yine onun eliyle 1494 yılında eve döner dönmez yayımlanmış. Dünyanın en acı biberi, Amerika'nın Güney Carolina eyaletinde yetişen Carolina Reaper'dır. Damaklarınızı bazen tatlandıracak bazen de hoş bir acılık bırakacak biber çeşitleri, her koşulda yemeklerin vazgeçilmezi haline gelir.
Nasıl Kurutulur?
Biberler yemeklerden salatalara, salçalardan turşulara kadar birçok şekilde tüketilebilen oldukça verimli sebzelerdir. Bu yöntemlere eklenebilecek biber kurusu da kışa hazırlık amacıyla sık sık tercih edilir. Hem kızartmalık hem de dolmalık biberler rahatça kurutulabilir. Dolmalık biberlerde, kurutma işlemi için önce içi boşaltılıp yıkanır. Çekirdeklerinden arınmış dolmalık biberler, ipliğe dizilerek kurutur. Kızartmalık biberleri kurutmak için ise dikey olarak kesmek gerekir. Yıkanmış ve temizlenmiş kızartmalık biberlerin dikine kesilmesi onların daha çabuk kurumasına yardımcı olacaktır. Biber nasıl saklanır sorusunun cevabı olarak derin dondurucu tercih edilebileceği gibi kurutma yöntemiyle de kış için rahatlıkla biber saklanabilir.
Neden Acıdır?
BIBERIN acı olmasını sağlayan, içinde bulunan Kapsaisin isimli maddedir. Bu maddenin oranına göre biberin acılığı değişir. Kurutulmuş kırmızı biberlerin dövülmesi sonucu oluşan pul biberler de ülkemizde yoğun olarak kullanılan baharat çeşitleri arasında yer alır. Pul biberin acı olanları kebaplarda ve çorbalarda sıklıkla tercih edilir. Acı biber yemek kişinin yemek alışkanlıkları ile alakalıdır. Bazı insanlara acı gelen bir biber diğerlerine hiç acı gelmeyebilir.
Faydaları Nelerdir?
İçerisinde bulunan karnosik asit sayesinde hafızayı güçlendir. Beynin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine katkıda bulunur. Parkinson ve unutkanlık gibi hastalıkların riskini azaltır.
İnsan vücudunun koruyucu kalkanı niteliğindeki bağışıklık sistemini güçlendirir. Antioksidan özelliği sayesinde özellikle kış aylarında görülen; nezle, grip gibi hastalıkların hem önlenmesine hem de tedavisine yardımcı olur.
Düzenli olarak tüketildiği takdirde; sindirim sisteminin sağlıklı olarak çalışmasına destek olur. Gaz, kabızlık gibi sindirim kaynaklı sorunlarda tüketilmesi önerilen besinler arasındadır. Özellikle biber çayı sindirim sisteminde meydana gelen bu gibi sorunların giderilmesi konusunda oldukça etkilidir.
Kanamaya karşı etkilidir, damarlardaki yumuşamayı önler.
Migren kaynaklı baş ağrısının dinmesine yardımcı olur. Kaynatılan biberinin buharının koklanmasıyla migrenin etkilerinin azaltılması mümkündür.
Ciltte meydana gelmesi muhtemel sarkma ve kırışıklık gibi problemleri önler.
Fetüste ortaya çıkabilecek bozuklukların önlenmesine katkıda bulunur.
Zayıflamaya yardımcı olur. Uygun miktarda tüketildiği takdirde daha uzun süre boyunca tok kalınmasını sağlar. Genel olarak diyet programlarında kendine salataların içerisinde yer bulur. Teflon tavada yağ kullanılmadan közlenen biberin bu şekilde tüketilmesinin zayıflamaya katkısı daha fazladır.
İçerdikleri antioksidan ve diğer maddeler vücudu birçok kanser türüne karşı korur.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Barındırdığı C vitamini vücudu güçlendirir.
Düşük kalori içeriği ile çiğ şeklinde salata ve yemeklere tüketilmesi tokluğu arttırdığı için kilo vermeye yardımcıdır.
Enfeksiyonlara karşı vücudu korur, vücudumuzun temizlenmesinde yardımcıdır.
İçeriğinde antioksidan vitaminler olduğu için yaşlanmayı geciktirir, enfeksiyonlara karşı vücudu korur, vücudumuzun temizlenmesinde yardımcıdır.
İçeriğindeki P vitamini atardamar ve toplardamar sağlığı için önemlidir. Damarların yumuşamasına ve kanamaya karşı etkilidir. Kalp ve damar sağlığı için önemlidir. Kalp hastalıklarından korur.
İçeriğinde ki A vitamini ve C vitamini göz sağlığı için çok faydalıdır.
Sivri Biber Turşusu
MALZEMELER
1 kg sivri biber
Yarım baş sarımsak
2 su bardağı sirke
Yarım su bardağı tuz
1 tatlı kaşığı limon tuzu
Su (kavanozu dolduracak kadar)
1 avuç nohut
Cin biber (İsteğe bağlı)
YAPILIŞI: Biberleri yıkayıp uçlarını kesin ve bidonlara dolduralım.Biberleri bidona doldururken güzel bir şekilde bastırarak yerleştirmelisiniz.Sarımsakları soyup içine atan. Suyu, sirkeyi ve tuzu karıştırıp bidonu ağzına kadar dolduralım.Bidonunuzun kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatmalısınız. Turşunuz olana kadar güneş görmeyen bir ortamda muhafaza etmelisiniz.